Çin

Gençliğin Gücü: Türkiye'nin 19 Mayıs'ı ve Çin'in 4 Mayıs'ı

Türkiye ve Çin'de gençlik bayramları, gençlerin enerjisini, azmini ve devrimci ruhunun bir sembolü haline geldi. Her iki bayram da gençliğin tarihi rolünü ve geleceğe olan inancını vurguluyor.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ile Çin'de 4 Mayıs Gençlik Günü, her iki ülkenin gençliğinin önemli bir parçası. Bu bayramlar, gençlerin toplumsal sorumluluklarını üstlenmelerini, tarihlerine sahip çıkmalarını ve ülkelerinin geleceğine olan inançlarını pekiştirmelerini amaçlıyor. Türkiye'de 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da Samsun'a çıkarak Türk gençliğine milli mücadeleyi başlatmasını anmak için kutlanıyor.

Nasıl bayram haline geldi?

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlandı. 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. Beşiktaş Jimnastik Kulübünün girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü hâline geldi. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, kutlanan Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etti. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de onayıyla yasalaştı. Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını alındı.

Çin'de ise 4 Mayıs Gençlik Günü, 1919'daki öğrenci protestolarını anmak için kutlanıyor. Bu protestolar, Çin gençliğinin milli bağımsızlık ve modernleşme için mücadele etme arzusunun simgesi. 4 Mayıs Hareketi, Çin'in siyasi ve kültürel dönüşümünde önemli bir rol oynamış ve gençlerin toplumdaki etkin rollerini vurguladı. Günümüzde, Çin'deki gençler, ülkelerinin kalkınmasına ve küresel arenada etkili bir şekilde yer almaya yönelik hedeflerine odaklanmış durumda.

Çin'in devrim tarihinde önemli bir dönüm noktası olan ve merkezinde gençlerin bulunduğu 4 Mayıs'la, Kurtuluş Savaşı'nın çok önemli bir dönüm noktası olan ve gençliğe armağan edilerek bir bayram haline getirilen 19 Mayıs, bağımsızlık mücadelesinde gençliğin dinamik rolünü ve gençliğe verilen önemi gösteriyor.

Her iki bayram da gençliğin toplumdaki önemli rolünü ve devrimci potansiyelini kutluyor. Türkiye ve Çin, gençlerin milli bilinçlerini güçlendirerek, onları ülkelerinin geleceğinin şekillendiricileri olarak görür. 19 Mayıs ve 4 Mayıs gibi tarihler, gençlerin geçmişle bağlantı kurmalarını, tarihi mirasa sahip çıkmalarını ve geleceğe umutla bakmalarını sağlayarak, toplumlarına ilham vermeye devam edecek.

Zülal Çelik KÜLTÜR-SANAT HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN