İsrail ordusunun bu adımı, Gazze Şeridi'nin Mısır'la coğrafi ilişkisini kesiyor ve Tel Aviv yönetimine 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle büyük bir insani felaketin yaşandığı Gazze'ye insani yardım girişini engelleme veya kısıtlamasına imkan tanıyor.
Bu gelişmeden en çok etkilenen ise savaş ve uluslararası yasaları ihlal eden İsrail'in mevcut kısıtlamaları nedeniyle zaten ciddi bir gıda, su ve ilaç sıkıntısının görüldüğü, açlıktan ölümlerin kaydedildiği Gazze Şeridi'nde yaşayan 2.3 milyon Filistinli oldu.
Gazze'de 2 milyonu yerinden edilmiş 2.3 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı var
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamaya göre, günlük yardımlarla geçinen 2 milyonu birden çok kere yerinden edilmiş 2.3 milyon Filistinlinin, İsrail'in 'aç bırakma' politikası nedeniyle günde 7 milyondan fazla öğüne ihtiyacı var.Ayrıca, bu kadar çok sayıda yerinden edilmiş insanın ihtiyaçlarını karşılamak için bölgeye yakıt, ilaç ve diğer yaşamsal ihtiyaçların da gönderilmesi gerekiyor.
Ancak İsrail'in yardım girişine yönelik katı kısıtlamaları ve sınır kapılarını kapatması Gazze'deki insani krizi daha da artırıyor.
İsrail, 7 Mayıs'ta yardım girişi için en önemli nokta Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirdi
İsrail ordusu, 7 Mayıs'ta Gazze Şeridi'nin güneyinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah kentine kara saldırısı başlatarak Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını ele geçirdi ve geçişleri kapattı.
Bu durum, Refah Sınır Kapısı üzerinden sağlanan yardım girişlerini ve Gazze dışında tedavi olması gereken yaralıların tahliyesini imkansız hale getirdi.
Mısır, İsrail'in izlediği bu "oldubitti ve dayatma" politikasını kabul etmeyeceğini ve Refah Sınır Kapısı'nda İsrail tarafıyla koordinasyon yapmayı reddettiğini belirterek, sınır kapısının kapanmasından ve Gazze'deki krizin daha da tırmanmasına yol açacak muhtemel sonuçlarından Tel Aviv'i sorumlu tuttu.
İsrail'in katı kısıtlamaları nedeniyle az sayıda yardım tırı Gazze'ye giriş yapabildi
ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 24 Mayıs'ta yaptıkları telefon görüşmesinde, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılması için yasal bir mekanizma oluşturulana kadar yardımların geçici olarak Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden Birleşmiş Milletlere (BM) teslim edilmesi konusunda mutabık kalmıştı.
Ancak 24 Mayıs'tan bu yana İsrail'in katı kısıtlamaları nedeniyle Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan yalnızca sınırlı sayıda yardım tırı Gazze'ye giriş yapabildi.
Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı, 5 Mayıs'tan bu yana Gazze'ye yardım girişlerine kapalı. Mayıs ay boyunca iki kez açılıp kapatılan Kerem Ebu Salim'den sadece özel sektöre ait onlarca ticari tır giriş yaptı.
Gazzelilerin büyük çoğunluğu ise 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılar nedeniyle herhangi bir gelir kaynağından ve özel sektöre ait malları satın alabilme gücünden yoksun.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisine göre, İsrail ordusunun Beyt Lahiya'nın batısında kurduğu bir noktadan Gazze kentine ve kuzey bölgelerine geçen hafta 109'u un, 6'sı ilaç yüklü olmak üzere sadece 215 yardım tırı giriş yapabildi.