İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin “gönüllü olarak” üçüncü ülkelere göç etmesini teşvik etmek amacıyla yeni bir devlet dairesi kurulması talimatını verdi. İsrail Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu birim bakanlık bünyesinde faaliyet gösterecek ve sürecin kolaylaştırılması için çalışacak.

Bakanlık açıklamasında, "Plan, Gazze'den gönüllü olarak ayrılmak isteyen her Filistinliye destek paketleri sunulmasını içeriyor. Bu kapsamda deniz, hava ve kara yoluyla özel çıkış düzenlemeleri sağlanacak" ifadelerine yer verildi.

Bu adım, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze nüfusunun komşu ülkelere yerleştirilmesini öngören planını anımsatıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Katz, Trump’ın önerisine desteklerini açıklarken, Filistinli yetkililer ve Arap liderler bu girişimi kınadı. Eleştirmenler, planın etnik temizlik anlamına gelebileceğini savunuyor.

Arap ülkeleri alternatif plan arayışında

ABD'de Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine, durdurma kararı verildi ABD'de Rümeysa Öztürk'ün sınır dışı edilmesine, durdurma kararı verildi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Mısır'dan yetkililerin bu ay içinde bir araya gelerek Gazze'nin geleceğine dair bir plan oluşturmayı hedefledikleri bildirildi. Arap ülkeleri, Trump’ın önerisine karşı bir alternatif sunmayı planlıyor.

ABD’li Demokrat Senatör Richard Blumenthal, İsrail ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, Ürdün Kralı 2. Abdullah’ın kendisine Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşmeyi, Filistinlilere kendi kaderini tayin hakkını, bölgesel savunma düzenlemelerini ve İsrail’in güvenliğini içeren bir plan sunacağını söylediğini aktardı. Blumenthal, “Eğer bu unsurlar gerçekçi bir planın parçası olursa, bölge için bir dönüm noktası olabilir” dedi.

Şu ana kadar Gazze'nin geleceğine dair dört farklı plan hazırlandığı belirtilirken, Mısır’ın sunduğu önerinin Arap ülkeleri arasında öne çıktığı bildirildi. Reuters’ın bir Arap hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Mısır’ın teklifi, Gazze’yi yönetecek bir ulusal Filistin komitesi kurulmasını, yeniden inşanın uluslararası katılımla gerçekleştirilmesini ve iki devletli çözüme yönelik adımlar atılmasını içeriyor. Hamas’ın bu yönetimde yer almaması öngörülüyor.

Ningxia Üniversitesi Çin-Arap Araştırmaları Enstitüsü’nden Prof. Niu Xinchun, Çin devlet medyasına yaptığı açıklamada, Mısır’ın önerisinin, Hamas ve El Fetih’in dahil olmadığı bir teknokrat hükümeti kurulmasını ve bir Arap barış gücünün bölgede güvenliği sağlamasını kapsadığını söyledi. Niu, İsrail dışında Gazze’ye sınırı olan tek ülkenin Mısır olduğuna dikkat çekerek, bu nedenle Mısır’ın önerisinin özel bir önem taşıdığını vurguladı.

Gazze ve Batı Şeria’da insani kriz derinleşiyor

Öte yandan, Gazze’de savaş sonrası yeniden yapılanma sürecinin belirsizliği devam ederken, bölgedeki insani kriz giderek ağırlaşıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki insani yardım ihtiyacının büyük boyutlara ulaştığını ve acil desteğe ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze’de hastanelerin acil, cerrahi ve yoğun bakım servislerinin çalışmaya devam edebilmesi için oksijen tedarikine kritik düzeyde ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Al Shifa ve Al Rantisi hastanelerinin de dahil olduğu birçok sağlık kuruluşunda jeneratör, yedek parça ve oksijen üretim ekipmanlarının eksik olduğu belirtildi.

Batı Şeria’da ise 21 Ocak’tan bu yana süren İsrail askeri operasyonlarının yüksek can kaybına ve ciddi yerinden edilmelere yol açtığı kaydedildi. OCHA, özellikle mülteci kamplarında kritik altyapının ciddi hasar gördüğünü ve insani ihtiyaçların arttığını vurguladı.