15 üyeli BMGK'de geçici üyeler Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylandı.
Tasarı, 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edildi. ABD çekimser oy kullandı.
Uzun süren müzakerelerin ardından karar tasarısında "daimi ateşkes" ifadesinde mutabık kalınmıştı. ABD heyeti, son anda tasarı metninde değişiklik talep ederek "daimi" ifadesini "kalıcı" ile değiştirdi. Böylelikle, ABD'nin ateşkes sürecine esneklik katmış olduğu düşünülüyor.
Rusya'nın oylama öncesinde ifadeyi ilk haline çevirmeye yönelik değişiklik önerisi ABD tarafından veto edildi.
7 Ekim'in ardından BMGK'de ilk kez Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar kabul edilmiş oldu.
Ramazan ateşkesinin kalıcı ateşkese dönüşmesi talep edildi
Kararda, BMGK'nin Filistin meselesine ilişkin şimdiye kadar kabul edilen kararları hatırlatılarak, tüm tarafların uluslararası hukuk, uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukuna uyma yükümlülüğü bulunduğu belirtildi.
Sivil ve sivil altyapılara yönelik saldırılar ve her türlü terör eyleminin kınandığı kararda, esir almanın uluslararası hukukun ihlali olduğu ifade edildi.
Kararda, Gazze Şeridi'ndeki korkunç insani durum hakkında derin endişe duyulduğunun altı çizilerek, Mısır, Katar ve ABD tarafından yürütülen diplomatik çabalar tasdik edildi.
"Ramazan ayında tüm tarafların saygı duyacağı acil ateşkes sağlanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir ateşkese yol açması ve tüm rehinelerin acil ve koşulsuz serbest bırakılması" talep edilen kararda, rehinelerin insani ve tıbbi yardımlarının karşılanması için erişim sağlanması istendi.
Kararda, taraflara esir tuttukları kişilere yönelik uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.
Gazze Şeridi'ne insani yardım sevkiyatının acilen artırılması gerektiğinin öneminin altı çizilen kararda, aynı zamanda sivillerin korunması ve gerekli insani yardımların sağlanması için tüm engellerin kaldırılması talep edildi.
Kararda, durumun yakından takip edileceği vurgulandı.
İsrail Washington ziyaretini iptal etti
İsrail, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de ateşkes talebiyle kabul edilen karar tasarısının oylamasında çekimser oy kullanması karşısında Refah operasyonu için Washington'a gidecek heyetin ziyaretini iptal ettiklerini duyurdu.
İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi’nde 14 “evet” ve 1 “çekimser” oyla kabul edilen tasarıya tepki verildi.
ABD’nin sadece birkaç gün önce ateşkesi Gazze’deki esirlerin serbest bırakılmasıyla ilişkilendirdiği BM Güvenlik Konseyi’ndeki tutarlı tutumundan vazgeçtiğine değinilen açıklamada, “ABD, esirlerin serbest bırakılması koşulu olmaksızın ateşkes çağrısında bulunan yeni metni bugün veto etmedi.” denildi.
ABD’nin çekimser kalmasının, Washington’ın savaşın başlangıcından bu yana BM Güvenlik Konseyi’ndeki tutarlı pozisyonundan açık bir geri çekilme anlamına geldiğine işaret edilen açıklamada, “Bu geri çekilme, hem savaş çabasını hem de esirlerin serbest bırakılması çalışmalarına zarar veriyor çünkü uluslararası baskı, esirleri serbest bırakmadan ateşkes sağlanması konusunda Hamas’ı umutlandırıyor.” ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Joe Biden’ın talebi üzerine İsrail’in Refah saldırısını görüşmek üzere Washington’a gidecek heyetin ABD ziyaretinin iptal edildiği belirtildi.
Beyaz Saray'dan açıklama: "Hayal kırıklığına uğradık"
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Refah konusunda Washington’a gelmesi beklenen İsrail heyetinin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) ateşkes oylamasının ardından ziyaretini iptal etmesinden “büyük hayal kırıklığı” duyduklarını açıkladı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı Kirby, telekonferansla düzenlediği brifingde, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Kirby, BMGK’de oylamaya sunulan “Gazze’de acil ateşkes çağrısı tasarısını” ABD’nin veto etmemesi sebebiyle Washington ziyaretini iptal eden İsrail heyetiyle ilgili “hayal kırıklığı” yaşadıklarını söyledi.
Kirby, heyetin ziyaretinin iptal edilmesini, “Refah’ta sahada uygulanabilir alternatifler üzerine kapsamlı müzakereler yapmamıza olanak sağlamak için (İsrail heyetinin) Washington DC’ye gelmeyecek olmalarından dolayı büyük hayal kırıklığına uğradık.” sözleriyle yorumladı.
İsrail tarafına Refah’la ilgili düşünce ve önerilerini yine de ileteceklerini kaydeden Kirby, 1,5 milyona yakın sivilin sığındığı bir bölgeye “kara operasyonu” yapmanın doğru olmadığı konusunda emin olduklarını ve bunu sürekli dile getirdiklerini belirtti.
İsrail, ABD’nin, BMGK’de Gazze’de ateşkes talebiyle kabul edilen karar tasarısının oylamasında çekimser oy kullanması karşısında Refah operasyonu için Washington’a gidecek heyetin ziyaretini iptal ettiklerini duyurmuştu.
"ABD’nin pozisyonunda değişiklik yok"
Öte yandan Kirby, Gazze’de ateşkes koşulları konusunda ABD olarak pozisyonlarında bir değişiklik olmadığını vurguladı ve rehinelerin derhal serbest bırakılması koşuluyla ateşkesin uygulanması gerektiğine inandıklarını kaydetti.
Kirby, “Bu çekimser oyumuz, politikamızda bir değişiklik anlamına gelmiyor, biz rehine anlaşmasının bir parçası olarak ateşkesi zaten destekliyorduk. Bu tasarı, devam eden müzakereleri kabul ediyor. Tasarıyı destekleyeceğimiz bir alan olsun istedik ancak metnin son hali, bizce asli olan bir unsuru, Hamas’ın kınanmasını içermiyordu. Bunu destekleyemezdik.” şeklinde konuştu.
Sürdürülebilir bir ateşkes kapsamında rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve Gazze’ye insani yardımların girmesinin kendilerinin de savunduğu ana unsurlar olduğunu kaydeden Kirby, Hamas’a kınama olmadığından metne evet demediklerini, ancak ana konular tasarıda aynı şekilde olduğu için veto etmediklerini ima etti.
Dışişleri Bakanlığından açıklama
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli karar ile ilgili "BM Güvenlik Konseyi’nin, Ramazan ayı boyunca Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesini ve ayrıca Gazze’ye insani erişim sağlanmasını talep eden kararını olumlu bir adım olarak görüyoruz" dedi. İsrail’in bu kararın gereklerini bir an evvel yerine getirmesini istediğini belirten Keçeli " Gazze’deki insani felaketin sona ermesi ve İsrail-Filistin meselesine kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için uluslararası kamuoyunu İsrail’e karşı ortak bir tutum takınmaya çağırıyoruz." diye konuştu.
Hamas'tan açıklama
Ayrıca bir açıklama da Hamas'tan geldi. Hamas, rehine mahkum takasına hazır olduğunu yineledi.
Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "BMGK'nin bugün yaptığı acil ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm Siyonist güçlerin Gazze Şeridi'nden çekilmesini ve yerinden edilenlerin evlerine geri dönmesini sağlayacak kalıcı bir ateşkese ulaşmanın gerekliliğini vurguluyoruz." ifadesi kullanıldı.
Esir takasının önemine değinilen açıklamada, "Her iki taraftaki esirlerin serbest bırakılmasına izin veren bir esir takası sürecine bir an önce girişmeye hazır olduğumuzu teyit ediyoruz." ifadesine yer verildi.
AB tasarının kabul edilmesinden memnun
Avrupa Birliği (AB) ateşkes sağlanması talep edilen karar tasarısının kabul edilmesini "memnuniyetle" karşıladı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, BMGK'de kabul edilen tasarıyı "takdirle karşıladığını" belirtti.
İsrail Dışişleri: "İsrail ateşi kesmeyecek"
İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, ABD'nin veto etmediği BMGK'nın Gazze'de ateşkes kararına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Bakan Katz, "İsrail ateşi kesmeyecek. Hamas'ı yok edeceğiz ve son (İsrailli) esir dönene kadar savaşacağız." ifadesine yer verdi.
İsrail Savunma Bakanı'ndan savaşa devam mesajı
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Henüz olmadığımız yerler de dahil olmak üzere her yerde Hamas'a karşı faaliyet göstereceğiz. İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin görevini tamamlayabilmesi için (Gazze'de) Hamas'a bir alternatif belirleyeceğiz." dedi.
İsrailli esirler Gazze'deyken savaşı durdurmaya haklarının olmadığını belirterek, "Gazze'de kesin bir zaferin kazanılamaması bizi kuzeyde yeni bir çatışmaya götürebilir." ifadesini kullandı.
Filistin karar tasarısından memnun
Filistin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilen Gazze Şeridi'nde ramazan ayında acil ateşkes talep eden karar tasarısını memnuniyetle karşıladı ve söz konusu kararın derhal uygulanması çağrısında bulundu.
BMGK'da alınan ateşkes kararının ardından yapılan açıklamada, "BMGK, uluslararası fikir birliği ile alınan bu önemli kararın uygulanmasını sağlamalıdır" ifadeleri yer aldı.
"Saldırganlığın tamamen durdurulması, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin tamamından çekilmesi ve İsrail işgal yetkilileri ile terörist yerleşimciler tarafından Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Batı Şeria'da işlenen suçların sona erdirilmesi yönünde doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirilen kararın daimi bir ateşkese ve sürdürülebilir olmaya ilerletilmesi gerektiğinin altı çizildi.
Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü de karardan memnuniyet duyulduğunu belirterek savaşın tamamen durması ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden derhal çıkması çağrısı yaptı.
DÜNYA HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINü