ABD, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkelerinin savunma bakanları, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in katılımıyla Napoli'de gerçekleştirilen ilk G7 Savunma Bakanları toplantısının ardından bakanların kabul ettiği ortak bir bildiri yayımlandı.

Bildiride, Orta Doğu'daki gelişmelere ilişkin, "Gazze'de hemen ateşkes yapılması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Gazze genelinde insani yardım akışının önemli ve sürekli olarak artırılması ve iki devletli çözüme giden sürdürülebilir bir yol ihtiyacını desteklemede birleşiyoruz." ifadesi kullanıldı.

Gazze'deki insani krizi önlemek için gerekli siyasi sürecin başlama ihtiyacına vurgu yapılan bildiride, "Gazze'de kalıcı bir ateşkese ulaşmak, istikrarlı bir güvenlik durumu sağlamak ve masum sivil halka yönelik insani yardımın kesintisiz ve artırılmış bir şekilde akışını sağlamak için çalışmaların devam etmesi gerektiğini bir kez daha teyit ediyoruz." değerlendirmesi yer aldı.

Bildiride, BM Güvenlik Konseyi'nin 2735 sayılı kararının da memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüme ulaşmaya yönelik siyasi sürecin desteklenmesi taahhüdü de yinelendi.

Söz konusu bildiride, Filistin güvenlik güçlerine eğitim ve danışmanlık verilmesi yönündeki girişimleri takdir ettiklerini, Filistin’in güvenlik ve yargı sisteminde daha geniş çaplı reformları, özellikle Filistin Sivil Polisi'ne yönelik kapasite artırma girişimlerinden elde edilen olumlu deneyimleri desteklediklerini kaydetti.

İsrail basınına göre Slovenya, İsrail'in Eurovision 2025'ten çıkarılmasını talep etti İsrail basınına göre Slovenya, İsrail'in Eurovision 2025'ten çıkarılmasını talep etti

İsrail saldırısı altındaki Lübnan'ın durumuna da değinilen bildiride, "Lübnan'daki son olaylardan ve gerilimin daha fazla tırmanma riskinden endişe duyuyoruz. UNIFIL'in güvenliğine yönelik tüm tehditler konusunda endişe duyuyoruz. Barış güçlerinin korunması, bir çatışmanın tüm taraflarının görevidir." ifadeleri yer aldı.

G7 bildirisinde, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanması ve çatışmalara diplomatik çözüm getirilmesi çağrısı da yinelendi.