Bu yılki zirveye ev sahipliği yapan Brezilya’nın Devlet Başkanı Lula da Silva, küresel açlık ve yoksullukla mücadele ittifakı için hazırlık toplantısında yaptığı konuşmada, 2019'dan bu yana dünya çapında açlık çeken nüfusun 152 milyonun üzerine çıktığını, bunun dünya nüfusunun yüzde 9'unun yetersiz beslendiği anlamına geldiğini belirtti. Bu sorunun küresel açlık ve yoksullukla mücadele ittifakı aracılığıyla çözülmesinin, Brezilya'nın G20 başkanlığını yürüttüğü dönemdeki öncelikli görev olacağını ifade etti.
Toplantıda Amerika Kalkınma Bankası, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve BM Gıda ve Tarım Örgütü, ittifakın oluşturulmasına yönelik desteklerini duyurdu. G20 ülkelerinin bakanları ittifakın oluşturulmasına dair belgeyi onayladı ve bir başkanlık bildirisi yayımladı.
Küresel açlık ve yoksullukla mücadele ittifakının, kasımda Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 19. G20 Zirvesi sırasında resmen faaliyete geçeceği bildirildi.
Diğer yandan, BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından dün yayımlanan Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu Raporu'na (SOFI) göre, Covid-19 salgınının ortaya çıktığı 2019 yılından bu yana küresel yetersiz beslenme durumu daha da ciddileşiyor ve art arda üç yıldır yüksek bir seviyede kalıyor.
Raporda, 2023 yılı itibarıyla dünya çapında yaklaşık 713 milyon ila 757 milyon insanın açıklıkla karşı karşıya olduğu, bütün ülkelere ve G20 dahil uluslararası örgüt ve kuruluşlara sorunu çözmek için acil adımlar atma çağrısı yapıldığı kaydedildi.