CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Küresel ekonomi ve diplomasinin oyun kurucu aktörleri arasında yer alan Çin ile Avrupa Birliği’nin merkez önemdeki ülkesi Fransa arasında temaslar hız kazandı. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’ın diplomatik danışmanı Emmanuel Bonne, başkent Beijing'i ziyaret ederek Çin-Fransa Stratejik Diyalog Toplantısı’na katıldı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından kabul edilen Bonne ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meselelerin ele alındığı bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada görüşmeye dair “2025, Çin-Fransa ilişkilerinin ikinci 60. yılını açıyor. Çin, diyaloğun iki başkan arasındaki ortak anlayışların uygulanmasına, siyasi karşılıklı güvenin pekiştirilmesine, pratik iş birliğinin geliştirilmesine ve Çin-Fransa kapsamlı stratejik ortaklığının derinleştirilmesine katkıda bulunacağını umuyor.” denildi.
Macron Çin yolcusu mu?
Fransız diplomat Emmanuel Bonne’un ziyaretinin ardından Fransa Cumhuşkannı Emmanuel Macron’un da yeni yılda Beijing yönetiminin misafiri olabileceği basında yer aldı. South China Morning Post gazetesinin haberine göre Bonne’un temaslarında Macron’ın olası ziyareti de ele alındı. Gazetenin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde taraflar arasında gündeme gelecek konulardan birinin de Ukrayna krizi olması bekleniyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Ukrayna lideri Voledimir Zelenski ile görüştüğünü ve ardından Rusya-Ukrayna ihtilafında Çin’in yardımcı olabileceği yönündeki açıklamalarını anımsatan gazete “Avrupalı liderler uzun süredir savaşı sona erdirmek için Çin’in yardımını arıyorlar.” diye yazdı. Çin tarafından Macron’un olası ziyaretine dair herhangi bir açıklama yapılmadı.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, mayıs ayında Fransa’yı ziyaret etmiş daha sonra liderler Brezilya’daki G20 zirvesi kapsamında buluşmuşlardı. Ukrayna’da krizin siyasi yollarla çözümünü savunan Çin yönetimi 2023 yılında 12 maddelik barış planı sunmuş, yıl içinde ise Brezilya ile ortak inisiyatif geliştirmişlerdi.
Çin ve Brezilya’nın ortak girişiminde Rusya’nın müzakerelerden dışlanmaması, nükleer savaş senaryolarının devre dışı bırakılması, çatışmaların dondurulması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması gibi talepler yer alıyor.