Bayram dönemlerinde yoğun çalışan ve hatta ek seferler düzenleyen otobüs ve uçak firmaları, her yıl olduğu gibi bu Ramazan Bayramı öncesinde de fiyatlarına ciddi zamlar yaptı. Özellikle, bayramdan bir önceki hafta ile bayramın bir gün öncesi arasındaki fiyat farkları, dikkat çekici bir şekilde artış gösterdi.

Örneğin 17 Mart tarihinde İstanbul’dan Trabzon’a otobüs ile 1.100 liraya gidilebilirken, 29 Mart tarihinde bu fiyat 1.800 liraya çıkıyor. Bu da 1 hafta içinde yüzde 70’e varan zam yapılması anlamına geliyor.

17 Mart tarihinde İstanbul’dan Adana’ya 1.300 liraya bilet bulunurken, hemen bir hafta sonra bilet fiyatı 4.869 liraya çıkıyor. Buradaki zam ise yüzde 350’yi buluyor.

Fiyatların yükseldiğini fakat bu durumun fırsatçılık olarak algılanmaması gerektiğini belirten İstanbul Esenler Otogarı'nda faaliyet gösteren bir otobüs firmasının yetkilisi, "Bayram dönemlerinde talebin olağanüstü artması nedeniyle fiyatlarda değişiklik yapmak zorundayız. Sefer sayısını artırmamıza rağmen, yüksek talep fiyatları yukarı çekiyor. Otobüs firmaları olarak ancak bu dönemlerde para kazanabiliyoruz. Normal dönemlerdeki zararımızı bayramlarda telafi ediyoruz" dedi.

Havayolu şirketleri de benzer bir açıklama yaparak, fiyat fiyatlarının arz-talep dengesine göre belirlendiğini vurguladı. Bir hava yolu müdürü, “Bayram öncesinde talep için fiyatların artması kaçınılmaz. Ancak, müşterilerimizin mağdur olmaması için erken rezervasyon yapmalarını öneriyoruz. Çünkü bazı seferler şimdiden doldu" diye konuştu.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise yaptığı açıklamada "Fiyat artışlarının 1 ay önce ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Ancak bayramdan 3-5 gün önce fiyatlar uçuyor. Fahiş fiyat artışı ile ilgili, tüketiciler aşırı zam yapan otobüs firmalarını ya da uçak şirketlerini Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na şikâyet edebilirler. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı’na da CİMER üzerinden şikâyetlerini bildirebilirler" açıklamasında bulundu.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her bayram ve özel günde yaşanan bir durum. Şirketlere 'Neden böyle bir fiyat artışına gittiniz?' diye sormak açıkçası bizim görevimiz değil. Burada tüketicinin yapması gereken yapacağı seyahatin biletini erken almak. Çünkü ulaşımda fiyatlar arz-talep üzerine kuruluyor. Bugün birçok sektörde de aynı durum yaşanıyor. Talebin yüksek olacağı dönemlerde tüketicilerimiz erkenden biletlerini almalı" dedi.