Avrupa ve Türkiye’de art arda sıcaklık rekorları: Korunmak için ne yapmalıyız?
Türkiye’nin birçok bölgesinde termometre 35 derecenin üstünü gösterirken Avrupa da en sıcak yazını yaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da hava sıcaklığı 35 dereceyi bulurken nem arttı, vatandaşlar şemsiye ve kartonla güneşten korunmaya çalıştı.
Uzmanlardan kronik hastalığı olanlara uyarı
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sağlığı olumsuz etkilerken kronik hastalar için ise tehlike daha fazla. Uzmanlar, kronik hastalara ‘bol bol sıvı tüketin’ önerisinde bulunuyor.
Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2023'te başlayan El Nino hava olayının sona erdiğini ancak etkilerinin Temmuz ayı ortalarına kadar süreceğini belirtti.
CNN’e açıklamalarda bulunan, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, “Aşırı sıcaklardan etkilenen kişilerin başında, kalp damar hastaları, yaşlılar, böbrek hastaları ve tansiyon ilacı kullanan kişiler gelmekte” ifadelerini kullandı. Özellikle tansiyon ilacı kullananların dikkat etmesi öneren Esen, “Tansiyon ilaçları çoklukta içinde içerdiği idrar söktürücü ilaç ihtiva etmeleri nedeniyle vücuttan sıvı atılımına neden olurlar” dedi.
Esen, çay ve kahve tüketiminin azaltılmasını şu sözlerle tavsiye etti: “Vücuttan sıvı atılımını arttırıyor.”
Cilt kanseri riski
Güneşe uzun süre ve korumasız bir şekilde maruz kalmak cilt kanseri olasılığını artırıyor.
Cilt kanserinin en önemli sebebinin güneş olduğunu belirten Prof. Dr. İlkin Zindancı, TRT’ye yaptığı açıklamalarda, güneşten korunmanın önemini şu sözlerle belirtti: “Özellikle güneşin en dik geldiği saatler olan 12.00-16.00 arası mümkün olduğunca korunmalıyız. Eğer dışarı çıkmamız gerekiyorsa her zaman güneş koruyucu kullanmalıyız. Ayrıca güneşten koruyan ama terletmeyen ince kıyafetler giymekte fayda var. Güneş koruyucuyu sadece dışarı çıkarken değil, evdeyken de kullanmak önemli çünkü camlardan UV ışınları geçebiliyor. Özellikle risk altında olan gruplara güneş koruyucu kullanmalarını öneriyoruz.”
Avrupa’nın en sıcak yazı
Aşırı sıcaklar bu yıl Avrupa’yı her zamankinden daha sert vurdu. Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye ve İtalya aşırı sıcakların etkisi altında. Aşırı sıcaklar bazı yerlerde ölüme dahi yol açıyor. Çoğu yerde ise sıcaklar mevsim normallerinin çok üzerinde.
İtalya'nın orta ve güney kesimlerinde aşırı sıcak hava dalgası etkili olurken yüksek sıcaklıklar sebebiyle 13 kentte "kırmızı" alarm verildi.
Ülkede aşırı sıcaklar, önceki yıllara nazaran daha erken şekilde, haziran ayında etkisini göstermeye başladı.
İtalya'da Afrika üzerinden gelen Minos antisiklonunun etkili olduğu ve hava sıcaklıklarını 40 derecenin üzerine çıkardığı belirtildi.
Öyle ki, İtalya’da son haftalarda etkisini gösteren yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle 4 kişi hayatını kaybetti.Ülkenin güneydoğusundaki Puglia bölgesinde 3 kişi, başkent Roma'da da 1 kişinin öldüğü kaydedildi. Ölenlerin hepsinin erkek ve yaşlarının da 68 ile 82 arasında değiştiği ifade edildi.