Cumhurbaşkanı Xi Jinping, görüşmede kadim İpek Yolu’nun iki ucunda yer alan Çin ile İtalya arasındaki uzun bir geçmişe dayanan dostane temasların, Doğu ve Batı medeniyetleri arasındaki iletişime ve insanlığın gelişimine önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çekerek, barış, iş birliği, açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı öğrenme, karşılıklı yarar ve kazan-kazan anlayışına dayalı İpek Yolu ruhunun Çin ve İtalya’nın ortak hazinesi olduğuna vurgu yaptı.
Xi Jinping, Çin ve İtalya’nın İpek Yolu ruhunu yayarak, tarihî, stratejik ve uzun vadeli bir perspektifle ikili ilişkileri geliştirmesinin öneminin altını çizdi.
Çin-İtalya ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı şekilde geliştirilmesinin, iki ülke ve iki halkın ortak çıkarlarına uyduğuna işaret eden Xi Jinping, şu an uluslararası ortamda sürekli ve derin değişimler yaşanmasına rağmen, Çin’in ikili ilişkileri geliştirmeye önem verme yönündeki iradesinin, ikili ilişkilerin kazan-kazan iş birliğine dayalı özünün ve iki halk arasındaki dostluğun değişmediğini kaydetti.
Çin ile İtalya arasındaki dostane temasların sürdürülmesini ve karşılıklı anlayışın artırılmasını dilediğini ifade eden Xi, iki tarafın karşılıklı açık iş birliğini sürdürmekte ısrar etmesi gerektiğini vurguladı.
Çin’in yüksek seviyeli dışa açılmayı ilerletmeye devam edeceğini, bunun Çin tarzı modernleşmeye güç katarken, başta İtalya olmak üzere dünyanın diğer ülkeleriyle iş birliğinin genişletilmesine yeni fırsatlar getireceğini dile getiren Xi Jinping, Çin’in İtalya ile ekonomi, ticaret, yatırım, imalatçılık, bilimsel ve teknolojik inovasyon gibi geleneksel iş birliğini geliştirmenin yanı sıra, elektrikli araçlar ve yapay zekâ gibi yeni gelişen alanlardaki iş birliğini de genişleteceğine işaret etti.
İtalyan firmalarının Çin’e yatırımlarını artırmalarını beklediklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Xi, İtalya’nın da Çinli şirketler için adil, şeffaf, güvenli ve ayrımcı olmayan bir iş ortamı oluşturmasını talep etti.
Her iki tarafın da medeniyetler arasındaki karşılıklı öğrenmenin sonuçlarına değer vermesi ve iki halk arasındaki dostluğun pekiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Xi Jinping, İtalya’nın 2026 Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmasına destek verdiklerini ve İtalya’nın Çin vatandaşlarının İtalya’ya girişlerinde vize kolaylığı sağlamasını beklediklerini ifade etti.
Ekonominin küreselleştiği bir dönemde ancak küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin açık olmasında ve iş birliğinde ısrar edilmesi durumunda kazan-kazan anlayışına dayalı iş birliğinin ve kalkınmanın gerçekleştirilebileceğini belirten Xi Jinping, barışçıl kalkınma yoluna bağlı kalan Çin’in hiçbir zaman hegemonyacılık peşinde koşmadığını ve kalkınma fırsatlarını tüm ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti.
Xi, İtalya’nın Çin’in kalkınma konseptini anlayıp destekleyerek, Çin-Avrupa iş birliğinin hızlandırılmasında ve Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlıklı gelişmesinde yapıcı rol oynamasını beklediklerini sözlerine ekledi.
İtalya Başbakanı Meloni, görüşmede bu yılın İtalya-Çin kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin tesisinin 20. yıl dönümü ve Marco Polo’nun ölümünün 700. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.
İki kadim medeniyet olan İtalya ve Çin’in daima birbirini takdir ettiğine ve birbirinin deneyimlerinden faydalandığına işaret eden Meloni, değişen uluslararası durum karşısında önemli bir büyük ülke olan Çin’in küresel zorluklarla mücadelede yeri doldurulamaz bir role sahip olduğunu kaydetti.
Meloni, Çin’in uluslararası statüsüne ve rolüne büyük önem veren İtalya’nın, İpek Yolu ruhunu yaymaya hazır olduğunu ifade etti.
Çin ile daha yakın ve daha yüksek seviyeli bir ortaklık geliştirmeyi istediklerini dile getiren Meloni, İtalya-Çin kapsamlı stratejik ortaklığında yeni bir sayfa açarak, dünyanın barış ve ilerlemesine yeni katkılar sağlamaya istekli olduklarının altını çizdi.
Bunun yanında, Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kaldıklarına dikkat çeken Meloni, Çin ile diyalog ve iş birliğini güçlendirmeyi, iki ülke arasındaki ekonomi, ticaret, yatırım, elektrikli araçlar ve yapay zekâ gibi çeşitli alanlardaki iş birliğini derinleştirmeyi, kültürel ve beşeri iletişimi yoğunlaştırmayı ve daha fazla İtalyan ürününün Çin pazarına girmesini sağlamayı temenni ettiklerini dile getirdi.
Konuk başbakan, ayrıca ayrışmaya ve korumacılığa karşı çıkan İtalya’nın AB-Çin ilişkilerinin derinleştirilmesi için aktif bir rol oynamaya hazır olduğunu vurguladı.
İki taraf, görüşmenin ardından Çin ile İtalya arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin güçlendirilmesine dair 2024-2027 yıllarını kapsayan ortak eylem planını da yayımladı.