Bakanlık, "Tapınak Dağı Aktivistleri Örgütü" isimli radikal Yahudi gruplar tarafından Mescid-i Aksa'nın patlatılarak havaya uçurulduğunu içeren görüntünün "Yakında bugünlerde" başlığıyla sosyal medyada paylaşmasına tepki göstererek yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, nefret söylemlerinin ve İslami kutsalların tahrip edilmesini içeren tehlikeli yaklaşımların artık gizlenmeden açık bir şekilde dillendirildiği belirtilen açıklamada, "Bir takım efsanelere ve yalanlara dayanan bu yıkıcı terör söylemi, hedeflerini ve planlarını açık ve net bir şekilde duyurmaya başladı." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu görüntünün, İsrail hükümeti ve güvenlik güçlerinin bu plan ve vizyonlara verdiği siyasi ve güvenlik desteğinin bir göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, uluslararası topluma İsrail'in aşırı sağcı hükümeti tarafından desteklenen bu grupların "saçmalıklarına son vermeleri" çağrısında bulunuldu.

Aksa'ya bu yıl baskın yapan radikal Yahudilerin sayısında rekor

İsrail'de yayın yapan Kanal 7 televizyonunun haberinde, İsrail’in 1967 yılında Doğu Kudüs'ü işgalinden bugüne Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen fanatik İsraillilerin 48 bin 144 kişiyle "rekor seviyeye" ulaştığı belirtilmişti.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Yahudiler, 2003'ten bu yana İdarenin izni olmadan İsrail'in tek taraflı kararıyla polis eşliğinde kutsal mabede giriyor. Bu girişleri baskın olarak nitelendiren Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğinin ihlal edildiğini vurguluyor.

DSÖ: 'Lübnan'daki cihaz patlamaları sağlık sisteminde ciddi bozulmaya neden oldu' DSÖ: 'Lübnan'daki cihaz patlamaları sağlık sisteminde ciddi bozulmaya neden oldu'

İsrailliler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, "Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu" iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa'da "sadece Müslümanların ibadet edebildiği diğer dinlerin mensuplarınınsa sadece ziyaret edebileceği" tarihi statükonun korunduğunu savunuyor.

Ancak fanatik Yahudilerin İsrail polisi korumasında Aksa'ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça kameralara yansıyor.

İsrail içinde ultra Ortodoks Yahudi din adamlarının çoğunluğu ise Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmesinin dinen yasak olduğunu vurguluyor.