Jian Guo

Filipinler, söz konusu girişimiyle iç yasalara başvurarak, Güney Çin Denizi Tahkim Davası’nın yasa dışı kararlarını hayata geçirmeye çalışıyor. İki yasanın geçmişine bakıldığında, Filipinler’in sözde Deniz Yetki Alanı Yasası’nın ortaya koyulmasından imzalanmasına kadar 13 yıllık bir sürecin geride kaldığı, sözde Takım Adaları Deniz Hatları Yasası’nın da uzun süredir hazırlık aşamasında bulunduğu görülüyor. Peki, Filipinler’in bu iki yasayı şimdi onaylamayı seçmesinin arkasındaki neden ne?

Güney Çin Denizi Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Dünya Donanım Araştırmaları Merkezi Direktörü Chen Xiangmiao, ABD’deki başkanlık seçiminin geride kalmasından bir gün sonra onaylanan iki yasanın üç siyasi amaç taşıdığı kanısında. Chen, ilk olarak Filipinler’in çalkantılı uluslararası ortamı kullanarak bölge ve uluslararası kamuoyundan gelecek baskıları azaltmayı hedeflediğini belirtti. İkinci olarak, Filipinler’in bu iki yasa ile Güney Çin Denizi’ndeki yasa dışı girişimlerini meşrulaştırmaya çalıştığına işaret eden Chen, Manila’nın yasaları kullanarak yeni Amerikan hükümetine Güney Çin Denizi hususunda kendisine destek vermesi için baskı uygulayacağını kaydetti. Chen, son olarak, Filipinler’in bu iki yasa ile yeni Amerikan hükümetinin Güney Çin Denizi sorununa yaklaşımını test etmeyi ve ABD’ye sadakatini göstermeyi arzuladığını ifade etti.

AB’nin Çin ile ticari ayrışmayı düşünmesi absürt AB’nin Çin ile ticari ayrışmayı düşünmesi absürt

Ancak Filipinler’in siyasi araç olarak kullandığı iki yasa, tamamen yasa dışı ve geçersiz. İki yasa, Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Deklarasyonu’nda belirlenen anlaşmazlıkların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi ilkesine aykırı olduğu gibi, mevcut uluslararası kural sistemini ve Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki egemenliği ile denizlerdeki haklarını ciddi şekilde ihlal ediyor.

Filipinler’in yasa dışı yasaları onaylama girişimi, bölgesel barış ve istikrara ciddi zarar veriyor.