Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Çin’i kuşatma politikasının bir parçası olarak gördüğü Güney Çin Denizi’nde gerilim tırmanıyor. ABD’nin desteği ile harekete geçen Filipinler, 1999’da üzerinde defacto egemenlik ilan etmek için karaya oturttuğu gemiye inşaat malzemesi taşıma girişiminde bulundu.
Çin ve Filipinler arasında daha önce varılan anlaşmaya aykırı davranışa dair açıklama yapan Çin Ulusal Savunma Bakanlığı bu tür eylemlerin “bölgedeki barış ve istikrarı zedeleyeceği” uyarısında bulundu. Bakanlık Sözcüsü Zhang Xiaoyang Beijing yönetiminin gerekli önlemleri almakta tereddüt etmeyeceğinin altını çizdi.
Filipinler’in ABD Büyükelçisi Jose Manuel Romualdez ise Japon medyasına verdiği demeçte Güney Çin Denizi’ne bölge dışı aktörleri çağırarak gerilimi yükseltecekleri sinyalini verdi. Japon medyasına konuşan Romuldanez gerilimin her an büyük bir çatışmaya yol açabileceğini savunarak bölgedeki gerilimin “dünya savaşına” yol açabileceği tehdidinde bulundu. Büyükelçi açıklamasının devamında daha da ileri giderek Çin’e karşı bölgede diğer ülkelerin ortak güç gösterisi yapmasını talep etti.
ABD’NİN KIŞKIRTTIĞI ÇATIŞMALAR UNUTULMAMALIFilipinler’in son aylarda artan kışkırtma hamleleri Çin medyasında da kendine geniş yer bulmaya devam ediyor. Global Times gazetesi konuya ilişkin yayınladığı makalede asıl sorumlunun ABD olduğunu vurgulayarak “Washington yönetiminin açık sularda ajan-provakatör” rolü için Filipinleri seçtiğini aktardı. Gazete ABD’nin Hint-Pasifik stratejisini teminat altına almak için diğer ülkeleri araçsallaştırdığı mesajını verdi. ABD’nin Gazze’deki katliama verdiği desteğini anımsatan Global Times “Avrasya kıtasının diğer tarafında ABD'nin kışkırttığı çatışmalarda insanların çektiği ağır acılar, Filipinler gibi bölge ülkelerine bu role soğuk davranmalarının ne kadar zorunlu olduğunu sert bir şekilde hatırlatmalıdır.” satırlarını kaleme aldı.
China Daily gazetesine demeç veren Çin Renmin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden profesör Zuo Xiyin ise Filipinler’in Çin ile iyi geçinme çabalarının sona ermesini “balayı döneminin sonu” olarak tanımlarken “Çin ve ABD arasındaki şiddetli rekabete yatırım yapan Filipinler provokasyonlar ile Çin’i engelleyebileceğini düşünüyor. Filipinler çeşitli oyunlarla Çin’e zorba olarak göstermek istiyor.” diye konuştu.“Filipinler, ABD'nin bölgede Çin'e karşı oluşturduğu kuşatma çemberinin önemli bir bileşenidir."diyen Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Zhu Chenge ise Washington yönetiminin atılan tüm imzalara karşılık herhangi bir çatışma durumunda Manila yönetimine tam güvenlik sözü vermediğini altını çizdi.
Diğer Çin haberleri için tıklayınız.