Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede, büyük bir alanda toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalanların olabileceği ihtimali üzerine ekipler, bölgede arama kurtarma çalışmalarına başladı. Vali Hamza Aydoğdu da toprak kaymasının ardından bölgeye hareket etti.

'9 kişiye ulaşılamıyor'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada, "9 kişiye ulaşılamıyor. 400 kişiyle arama kurtarma çalışması yapılıyor" dedi. AFAD'dan yapılan açıklamada da, "Bugün saat 14.00 sıralarında Erzincan ilimiz İliç ilçesinde bir maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş olup göçük altında vatandaşlarımız olduğu bilgisi alınmıştır. Olay bölgesine Erzincan, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresun, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli il AFAD müdürlüklerimizden personel sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

Erdoğan, Erzincan'daki toprak kaymasıyla ilgili tüm imkanların seferber edilmesini istedi

İletişim Başkanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninin bulunduğu alanda meydana gelen toprak kaymasına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan toprak kayması ile ilgili Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’dan bilgi aldı. Vali Aydoğdu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kayıp kişilerin bulunması amacıyla başlatılan arama kurtarma çalışmalarının son durumunu aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, devam eden arama kurtarma çalışmaları için tüm imkanların seferber edilmesini istedi."

Erzincan Valisi'nden açıklama 

"Arama kurtarma ekipleri çalışıyor. Sosyal medyada bazı kirli bilgiler dolaşıyor. AFAD, UMKE hepsi burada. Biz zaten sağlıklı ve doğru bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Şu anda toprak altında olanlara hızlı bir şekilde ulaşıp, sağ salim çıkartmak işimiz. Toprak kaymasını gördük.

Şu anda arkadaşlarımız ölçümleri yapıyor. Şu anda bizim için önemli olan toprak altındaki vatandaşlarımızı sağ salim çıkarmak. Sayın İçişleri Bakanımız her 10 dakikada bir bizden bilgi alıyor. Cumhurbaşkanımız Mısır'dan aradı, Cumhurbaşkanımıza bilgi arz ettik. Bir eksik, kusur varsa devlet gereğini mutlaka yapar. Şu anda önceliğimiz toprak altında kalan vatandaşlarımıza bir an önce ulaşmak. Bizim açıklamadığımız, resmi makamların açıklamadığı lütfen hiçbir şeye itibar etmeyin. Şimdi net rakamı biraz sonra sizinle paylaşacağız. Tespitlerimizi yaptık, arkadaşlarımızla kontrol ediyoruz. Şu anda sızma sözkonusu değil. Şu anda Fırat nehrine sızma sözkonusu değil. Toprak kaymasının dışında herhangi problem yok. Bütün ekipler gelip kontrolleri yapacak. Sayın İçişleri Bakanımız, sayın Enerji Bakanımız Mısır'dan hareket etti. Şu anda bütün ekipler burada, devletimizin bütün imkanları sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla buraya seferber edildi."

‘İnsan eliyle oluşan bir heyelan’

Maden faciasıyla ilgili CGTN Türk Radyo’ya konuşan Jeoloji Mühendisi Doğan Perinçek, facianın altın işletimi sırasında uygulanan süreçten kaynaklandığını söyleyerek şu açıklamalarda bulundu: "Altın işletilirken kayalar içindeki kayalar alınır ve toprak tabakası bir yere yığılır. Yığılan yerdeki gevşek toprak suyu alınca heyelan başladı. Bu heyelan bir çamur gibi, neredeyse su gibi ağdalı çamur şeklinde akıyor. Çok önlenemez bir heyelan bu. Ve ne yazık ki, içim acıyarak, mahsur kalan 9 canın kurtulma şansı olmadığını düşünüyorum, çamur gibi akan heyelan malzemesi yüzünden. İnsan eliyle yığılan bir toprak alanda oluşan bir heyelan, doğal bir heyelan değil. İnsan hatasından doğan bir afet. Sorumlusu çok açık ve net; buradaki şirketin sahipleri. Önce Kanada şirketi geldi burada ruhsat aldı, sonra bazı Türk firmaları ortak oldu. Kanada ve yerli bir işbirlikçisi var. Çıkarılan altının önemi bir kısmı da Kanada’ya gidiyor; bizim ülkemize bir faydası yok. Maden yasası çok kötü çıkarıldı bu 20 senede, birkaç kez değiştirildi."

‘Bizleri yüzyıllar sürebilecek bir çevre felaketi bekliyor’

CGTN Türk Radyo’ya konuşan 27. dönem Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ise şunları söyledi: "Bu kesinlikle insan hatası nedeniyle yaşanan bir facia. 2022’nin başında bölgeyi ziyaret etmiştik. Uyarılarımızı dikkate almadılar, mecliste de dile getirdik ancak sermayedarlar kimsenin geleceğini düşünmeden bu tür çevre ihlalleri yapmaya devam ettiler. Sürecin bizi haklı çıkardığın üzülerek görüyoruz. Bölgedeki ihlaller korkarım ki 3-5 günlük kapatmaların ardından devam edecek. Eğer bir yerde rant dönüyorsa çevre ve insanların geleceğini kimse dikkate almıyor. Buradaki sızma nedeniyle bizleri yüzyıllar sürebilecek bir çevre felaketi bekliyor."

‘Buna sömürge madenciliği diyoruz’

TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül ise, maden faciasıyla ilgili CGTN Türk Radyo’ya yaptığı açıklamalarda, yaşananları şu şekilde değerlendirdi: “Biz iki ay önce İliç’te bir keşif çalışması yaptık. Konu da bu işletmenin ikinci kez kapasite artırımına ilişkin raporuna bakanlığın verdiği olumlu karardı. Biz buna itiraz etmiştik. Mahkemenin belirlediği bilirkişi ise raporunu hazırladı ancak raporda bizim sorularımıza cevap verilmedi. İtirazda bulunduğumuz mahkeme ise raporu kabul etti, daha sonra Danıştay’a taşıdık ve Danıştay bizi haklı bularak keşfin yeniden gerçekleştirilmesine karar verdi. Bilirkişi heyetine yönelttiğimiz sorulardan bir tanesi de tam olarak bu sahanın yıkılmasına, toprak kayması yaşanmasına ilişkin bir soruydu. Kapasitenin artırılması, felakete davete çıkarmak anlamına geliyordu. Öte yandan, işletme kapasitesinin genişletilmesine ilişkin kararı ÇED prosedürüne bile tabi tutmadılar. Bu tam bir skandal, biz buna da dava açtık. Yani daha çok yük oluşturulacak, liç yığdıkları bu dağlar daha da büyüyecekti, ve bizim orada dikkat çektiğimiz riskler, bizim bile öngörmediğimiz bir şekilde sonuçlandı. Facia, dünya çapında bir çevre felaketi haline gelebilir. Bu işletme hem kamu zararına neden oluyor çünkü şirket çok açık teşvikler ve vergi indirimlerinden faydalanarak altın çıkarıyor ve direkt Türkiye dışına, yurt dışına çıkarıyor. Biz buna sömürge madenciliği diyoruz. Ülkemiz buna reva görülemez, kamu yararı yok bunda. Daha önce yaptığımız uyarılarda, 'çevresel büyük bir faciaya yol açacak yöntemlerle işletme çalıştırılıyor' dedik."

‘Türkiye’nin tarımı tehlikede’

İliç savunucusu Sedat Cezayirlioğlu da, bölgede yaşanan facianın çevreyi büyük oranda etkileyeceğini söyleyerek, “Dünyada ikinci bir örneği olmayan bir proje bu, 39 çeşit kanserojen kimyasal barındırıyor içinde. 350 metre altında Türkiye'nin en büyük iki nehrinden biri olan Fırat Nehri var, Türkiye’nin tarımı tehlikede” dedi.

Bakan Bayraktar BAE'den Erzincan'a geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, çalışmaları yakından koordine etmek için yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğini açıkladı.

Bayraktar sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"Erzincan’ın İliç ilçesinde yaşanan maden kazası sonrası 9 maden işçimize ulaşmak için bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlık olarak ilk andan itibaren oluşturduğumuz kriz merkezinde gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

Çalışmaları yakından koordine etmek için Sayın Cumhurbaşkanımızla bulunduğum yurt dışı programını yarıda keserek bu gece itibarıyla bölgeye geçeceğim."

Heyelan bölgesine çevre illerden araç ve personel desteği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sosyal medya hesabından Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninin bulunduğu alanda meydana gelen toprak kaymasına ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Erzincan’da maden ocağında meydana gelen toprak kayma hadisesi tüm ülkemizi olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak; olayın yaşandığı ilk andan itibaren Sn. Bakanımızın talimatıyla Trabzon, Elazığ ve Sivas Bölge Müdürlüklerimizden arama kurtarma çalışmalarına destek vermek amacıyla olay yerine araç ve personel desteği sağlanmıştır. Ekiplerimiz, işçilerimizin kurtarılması için tüm imkanları ile sahada çalışmalarını sürdürmektedir. Temennimiz, can kaybı yaşanmadan işçilerimizin kurtarılması ve sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturulması. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rabbim her türlü kaza ve afetten milletimizi korusun."

'4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da yaptığı açıklamada, "Erzincan ilimize bağlı İliç ilçemizde bulunan maden sahasında 14.30 sularında toprak kayması yaşanması hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, göçük altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından açıklama 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelanda göçük altında kalan işçileri kurtarmak için sahada gerekli çalışmaların yapıldığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Erzincan ili İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelan nedeniyle toprak altında kalan işçilerimizin Erzincan ili İliç ilçesinde maden sahasında meydana gelen heyelan. Bakan Yardımcımız Sayın Faruk Özçelik ve Bakanlık Bürokratlarımız bölgeye intikal halindedir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz. Konuyla ilgili olarak detaylı inceleme ve soruşturma süreci için 3 başmüfettiş, 1 müfettiş olmak üzere iş müfettişlerimizi ve SGK müfettişlerimizi bölgeye sevk ettik. Devletimiz ilgili tüm kurum ve kuruluşları ile sahada gerekli çalışmaları yürütmektedir. Ülkemize ve milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Maden şirketinden açıklama 

Öte yandan Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den yapılan açıklamada da şu ifadeler yer aldı:

"Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14:28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz. Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi. Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Yerli ortağı Çalık Grubu 

Anagold Madencilik 2000 yılında ABD merkezli SSR Mining ile Çalık Grubu’na ait olan Lidya Madencilik ortaklığı ile kuruldu ve İliç'teki Çöpler altın madenindeki faaliyetlerine 2009'dan beri devam ediyordu. Çalık Grubu başkanı Ahmet Çalık’ın yönetim kurulu başkanı olduğu Lidya Madencilik şirketinin işletmedeki ortaklık payı ise yüzde 20.

Bakan Koca'dan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzincan'da maden ocağındaki toprak kayması sonucu olay yerine 10 ambulans ve 3 UMKE ekibinin, 2 Acil Müdahale Aracının görevlendirildiğini, tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kurulduğunu bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Erzincan İliç'te maden ocağında yaşanan toprak kayması sebebiyle toprak altında kalan 9 kişi için olay yerine görevlendirilen ambulans sayısı 10'a, UMKE ekibi sayısı 3'e çıkarıldı. Tam donanımlı Acil Müdahale Ünitesi kuruldu, 2 Acil Müdahale Aracı görevlendirildi." ifadelerini kullandı.

Cumhurbşakanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu söyledi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Yılmaz, “Ekiplerimiz olayın yaşanması ile birlikte bölgede arama kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Bölgeye takviye ekipler de ivedilikle sevk edilmiştir.” dedi.

İletişim Başkanlığından "Toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiasına yalanlama

Merkezden yapılan açıklamada, Erzincan'da meydana gelen toprak kaymasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, 'Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı' iddiası doğru değildir. İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir."

Toprak kaymasının ardından nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışmasının söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada, "Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Olaya ilişkin siyasilerden de peş peşe açıklamalar geldi.

"Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı" iddiası yalanlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organlarında yer alan "Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı" iddiasının doğru olmadığını bildirdi.

Merkezin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Erzincan'da göçük altında kalan madencilerin sayısı resmi rakamın beş katı' iddiası doğru değildir. Erzincan İliç'teki altın madeni alanında yaşanan toprak kaymasının ardından yapılan sayımda, maden sahasında çalışan 667 işçiden 9'una henüz ulaşılamamıştır. Kayıp işçilerle ilgili arama kurtarma çalışmaları titizlikle devam etmektedir. Resmi kurum ve yetkililerin dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz."

Kurtulmuş'tan toprak kaymasıyla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninin bulunduğu alanda meydana gelen toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimize ve bölge halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada çalışmalarını sürdürüyor. En büyük temennimiz işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşabilmek." 

Binali Yıldırım'dan açıklama

Eski TBMM Başkanı ve Başbakanlardan Binali Yıldırım, Erzincan İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toprak kaymasının meydana geldiği alanın büyüklüğünden bahseden Yıldırım, "Alan aşağı yukarı belli ama geniş bir alan. En az 300 dönümlük bir alan. Bir iki kepçeyle girilip alınacak bir şey değil. Milyon metreküp mertebesinde bir toprak hareketinden bahsediyoruz. Onun için de sabırla yoğun bir çalışma yapılması gerekiyor. Arkadaşlar da elde olan bütün imkanları sonuna kadar kullanarak bir an önce bu çalışanlarımıza ulaşmanın gayreti içindeler. Geçmiş olsun, ümit ederiz ki bir an önce canlarımıza erişiriz." dedi.

Yıldırım, siyanür iddialarına ilişkin ise "Bu konuda da özellikle ben arkadaşlara sordum. Aslında bu ayrıştırma yapılan kimyasal ayrı bir yerde depolanıyor. Orada herhangi bir şey yok, ne heyelan ne de başka bir hareket. Kayan yer açık kazının yapıldığı yerden çıkarılan ve madenin ayrıştıktan sonra yığılan toprak kayıyor. Bu toprakta olmadığı düşünülüyor ama 'ola ki zehirleyici bir madde olabilir' diye, binde bir ihtimal bile olsa arkadaşlar membranla tedbir alıyor." ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kalbimiz Erzincan İliç’te meydana gelen toprak kaymasından etkilenen madencilerimizde. İnşallah hepsine sağ salim kavuşuruz... Devletimiz tüm imkânlarıyla sahada. İlgili tüm birimler müdahale ediyorlar. Tüm ekiplerimiz, haber alınamayan kardeşlerimize ulaşmak için seferberlik halinde… Gayretimiz ve duamız madenci kardeşlerimize sağ salim kavuşmak için.” ifadelerini kullandı.

CHP heyeti bölgeye gidiyor

CHP ise olaya ilişkin bir heyet kurdu. “Erzincan İliç’te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz.” diyen CHP lideri Özgür Özel, genel başkan yardımcıları Deniz Yavuzyılmaz ve Gamze Taşcıer ile milletvekilleri Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyesi Baran Bozoğlu’nun bölgeye hareket ettiğini söyledi.

Akşener: 'Uyarılarımız dikkate alınmadı'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise şu açıklamayı yaptı:

“Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz... Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız…”

"Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapatıldı"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz. Devletimizin tüm imkânlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor. Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."

Haluk Levent: 1 işçi kurtuldu

Öte yandan AHBAP Derneği'nin kurucusu sanatçı Haluk Levent, Erzincan İliç'teki faciada bir işçinin göçük altından kendi imkanlarıyla çıktığını ve hastanede tedavi altında olduğunu duyurdu.

TÜRKİYE HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN