Bild gazetesi "Erdoğan’ın Scholz ile havuç ve sopa oyunu" başlığını kullanan analiz haberde, Erdoğan’ın İsrail’i Gazze’yi yerle bir etmekle, 13 bin Filistinliyi öldürmekle ve ibadethaneleri, kiliseleri ve hastaneleri bombalamakla suçladığı aktarıldı.

Daha sonra Erdoğan’ın diplomasiye geçiş yaptığı ifade edilen haberde, Erdoğan’ın Rusya ile Ukrayna arasında Tahıl koridoru konusunda arabuluculuk yaptığını, her zaman antisemitizme açık bir şekilde karşı çıktığını ve Holokost konusunda İsrail’e borcu olmadığını söylediğine dikkat çekildi.

Süddeutsche Zeitung gazetesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Scholz ile yaptığı görüşmeyi "Azıcık birlik" başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan ve Scholz’un ortak basın toplantısında iki devletli çözümü savunduğu, Gazze'ye ilişkin başka görüşlerde büyük ölçüde farklılıkları bulunduğu belirtildi.

Haberde, Erdoğan’ın Almanya’ya 4 yıl sonra yaptığı ilk ziyarette Gazze Şeridi’ndeki saldırıda İsrail’i sert şekilde eleştirdiğine işaret edilerek Erdoğan’ın Scholz ile yaptığı ortak basın toplantısında İsrail’i faşistlikle suçladığına fakat var olma hakkını sorgulamadığına dikkat çekildi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de "Scholz Erdoğan'ı reddedilen sığınmacıları geri almaya çağırdı" başlığıyla duyurduğu haberde, Scholz’un Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde iltica talebi kabul edilmeyen sığınmacıların Türkiye’ye hızlı şekilde geri gönderilmelerini istediği, bunun için bir mekanizma oluşturulması gerektiği ifade edildi.

Haberde, Orta Doğu ihtilafında iki liderin görüşmesinde Gazze Şeridi’ndeki insani durum, esirlerin serbest bırakılması ve gerilimin bölgede yayılma endişesine odaklandığı, Gazze ve Orta Doğu'daki çatışmalara ilişkin uzun vadeli beklentilerin de ele alındığı belirtildi.

Scholz’un "İsrail ile dayanışma göstermesi ve Hamas’ın terör saldırısını açık şekilde kınamasına ilişkin Alman tutumunun altını çizdiği" aktarılan haberde, Erdoğan’ın basın toplantısında gerilimi daha da tırmandırmadığı öne sürüldü.

Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD’ye bağlı "Tagesschau.de" internet sitesinde "Sahnede net görüş ayrılığı" başlığı kullanılarak, "(Görüşmenin) hemen başında Orta Doğu’ya ilişkin pozisyonlar çatıştı. Erdoğan Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısında bulunurken Scholz İsrail’in var olma hakkına vurgu yaptı." ifadeleri kullanıldı.

Alman İkinci Televizyon Kanlı ZDF de "Kısmen çok farklı bakış açıları" başlığıyla duyurduğu haberde, Scholz ve Erdoğan’ın basın toplantısında Orta Doğu’ya ilişkin görüş ayrılıklarının ortaya çıktığı ifade edildi. "Erdoğan'ın Berlin'e çok hassas ziyareti" başlığını kullanan Spiegel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir Alman gazetecinin sorusuna kızdığı ve "Bizi bununla tehdit edemezsiniz" dediğini aktardı. Welt gazetesindeki yorumda da Erdoğan'ın yaşının ilerlemesine rağmen hala siyasette çok profesyonel olduğu kaydedildi.

Şansölye Scholz'un, basın toplantısından sağ kurtulduğu için mutlu olduğunu belli ettiği de yorumda vurgulandı.

Zeit gazetesi "Utanç verici bir ziyaret" başlığını kullanırken, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas hakkındaki teorilerini Berlin'de yaymasına izin verildiği ve Scholz'un buna karşı çıkmadığı savunuldu. Haberde Scholz'u bu tutumunun "diplomatik değil korkakça" olduğu ifade edildi.