Özpeynirci, Avrupa'nın elektrikli araç üretiminde geç kaldığını ve dünya genelinde batarya üretiminin büyük bir kısmının Çin'de gerçekleşmesi nedeniyle diğer ülkelerin Çin'e tedarik açısından bağımlı hale geldiğini belirtti. Çin'in son on yılda devlet destekli politikalar sayesinde elektrikli araçlara yatırım yaptığını belirterek, “Sadece kendi pazarı 30 milyon olan bir ülkeden bahsediyoruz, hem batarya konusunda hem teknoloji konusunda çok ciddi yatırımlar yaptı.” İfadesiyle Çin'in bu alandaki teknolojik ve batarya konusundaki ciddi yatırımlarını vurguladı.

Sırbistan: Çin ile kader birliği oluşturmak istiyoruz Sırbistan: Çin ile kader birliği oluşturmak istiyoruz

Türkiye otomotiv piyasasının da bu küresel değişime ayak uydurmaya çalıştığını belirten Özpeynirci, geçen yılın sonunda 65 bini aşan elektrikli otomobil satışının gerçekleştiğini ve bu yılın sonunda 100 bin adet elektrikli araç satışının beklendiğini ifade etti. Türkiye'nin Avrupa otomotiv piyasasıyla paralel bir büyüme gösterdiğini söyleyen Özpeynirci, ancak Çin'in bu alandaki güçlü konumunu değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye, Çin’den yatırım çekmeli

Çin'in dünya genelindeki elektrikli araç pazarındaki lider konumu ve uygun fiyatlı araçlarıyla dikkat çektiğini belirten Özpeynirci, Çinli markaların Türkiye pazarındaki etkisine de değindi. Şubat ayında açıklanan raporda, Çin menşeli SUV kategorisinde ilk 10'da 3 modelin yer aldığını söyleyen Özpeynirci, bu durumun Türkiye pazarında Çinli araçların rekabet gücünü gösterdiğini ifade etti.

Özpeynirci, Türkiye'nin Çin'den büyük yatırımlar çekmesi gerektiğini vurgulayarak, Çinli markaların Avrupa'da fabrika kurma niyetinde olmalarının Türkiye için bir fırsat olduğunu belirtti. Devlet politikalarının bu yönde belirlenmesi gerektiğini ifade eden Özpeynirci, Türkiye'nin bu şekilde Çin ile iş birliği yaparak elektrikli araç pazarında daha etkin bir konuma gelebileceğini sözlerine ekledi.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN