Ülkede etkisi her alana yansıyan ekonomik kriz, Güneydoğu’daki düğün geleneklerini değiştirdi. Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksek, düğünlerde altın takma oranının yüzde 60’tan yüzde 20’e gerilediğini belirterek, “Alım gücü düştü. Eskiden bir cumhuriyet veya yarım altın düğünlerde hediye ediliyordu. Bu bizim geleneklerimizde var. Evlenen çiftlere hediyeleri altın olarak veriliyordu. Bu kültürümüz, alım gücü düştüğü için evlenen çiftlere altın yerine artık para takılıyor” dedi.
Ekonomik krizle birlikte etkisini gösteren hayat pahalılığı, vatandaşların alım gücünü her geçen gün daha da düşürüyor. Ekonomik krizin etkilediği sektörlerin başından gelen kuyumculuk sektörü, piyasada nakit yetersizliği nedeniyle iş yapamaz hale geldi. Sektörlerinde yaşanan ekonomik krizin etkisini ANKA Haber Ajansı’na anlatan Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanı Mehmet Yüksel, sektörün can çekiştiğini söyledi.
Yüksek faiz nedeniyle vatandaşların bankaya yönelmesinin piyasada nakit para sorunu yarattığına dikkat çeken Yüksel, “Hükümetin ekonomik krizle mücadele ne kadar başarılı olacağını tespit edemiyoruz. Diyarbakır’da kuyumcu esnafı olarak bir ekonomik krizin yaşandığını tespit ettik. Hiçbir esnafımız ürünlerini satamıyor. Bu durumun nereye gideceğini öngöremiyoruz. An itibarıyla kuyumculuk sektörü can çekişiyor. Sıkıntılı bir dönem başlıyor. Faizlerin yüksek olması vatandaşların bankaya yönelmesine neden oldu. Türk parası piyasadan çekildi. Esnaf şu an ürün almak için nakit para bulamıyor. Böyle bir aşamaya geldik. Bu durum özellikle bizim sektör açısından çok büyük sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. Faizin bir an önce düşürülmesi gerekiyor. Böyle de yapacaklarını tahmin ediyorum. Çünkü paranın piyasaya dönmesi gerekiyor”
‘Devlet yasa çıkardı ama denetimi yapmıyor’
İmitasyon altının kuyumculardan satışının yasaklanmasına ilişkin 2021’de yasa çıkarıldığını hatırlatan Yüksel, ancak şu an herhangi bir denetimin yapılmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye genelinde 50 bin dolayında kuyumcu işletmesi var. İmitasyon dediğimiz demo bilezik satışının önlenmesiyle ilgili devletin 2021’de çıkardığı yasa var. İmitasyon ürünlerin kuyumcularda satışı yasaklandı. Kuyumcular, altın dışında vitrinde başka bir şey bırakamaz. Ama bu yasa bir türlü uygulamaya geçilmedi. Kuyumcular odaları olarak bu konuyla ilgili denetleme yapma yetkimiz yok. Sadece Ticaret Bakanlığı tarafından denetimleri yapılıyor. Bu konuda denetimlerin yapılması gerektiğini düşünüyoruz.”
‘Alım gücü düştüğü için evlenen çiftlere altın yerine artık para takılıyor’
Ekonomik kriz nedeniyle alım gücünü düşmesiyle evlenen çiftlere artık altın takmanın zorlaştığını ifade eden Yüksel, bu durumun Güneydoğu’daki düğün geleneklerini de etkilediğini söyledi. Yüksel, “Alım gücü düştü. Eskiden bir cumhuriyet veya yarım altın düğünlerde hediye ediliyordu. Bu bizim geleneklerimizde var. Evlenen çiftlere hediyeleri altın olarak veriliyordu. Bu kültürümüz, alım gücü düştüğü için evlenen çiftlere altın yerine artık para takılıyor. Bu durum sektörümüzü de etkiliyor. Bu durum daha da kötüye gidiyor. Umarım yaşadığımız sorunlar çözülür, geleneklerimizi eskiden olduğu gibi yaşatırız. Eskiden düğünlerde takıların yüzde 60’ı altın olurdu şimdi ise 20’lere düşmüş durumda” diye konuştu.
ü