Çin'in üretim gücü birçok sektörde kendini gösteriyor. Çeşitli vesilelerle bir araya geldiğimiz Türk sektör temsilcileri hem ticari işbirliği hem de yatırım anlamında Çin'i radarına almış durumda. Geçen günlerde sohbet ettiğimiz Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Başkanı Alican Duran, sektör büyüklüğü ve sektörün dünyadaki konumundan söz ederken, Çin'in devlerin devi olduğunu not etti. Dünya üretiminin yüzde 25'ini sağlamasıyla Çin'in bu alanda tek başına büyük bir tedarikçi olduğunu ifade eden Başkan Duran, “İhracatta da birinciler. Devasa yatırımlar yaptılar. Türkiye 700-750 bin ton üretime sahipken Çin'de tek bir tesis bir milyon ton üretim yapıyor. Selüloz bazda kartonu bir Çinliler, bir Amerikalılar bir de İskandinav ülkeleri üretiyor.” bilgilerini aktardı.
Rekabetçi fiyat yeterli olmayacak
“Sürdürülebilirlik günümüz dünyasında çok önemli. Karton ambalaj doğaya atılsa 90 günde yok oluyor. Ama ham madde bakımından atık çok değerli. O yüzden toplanması gerekiyor. Hurdadan üretimde yerlilik oranı yüksek. Bu anlamda geri dönüştürülmüş ürünlerde kendi kendimize yeten bir konumdayız. Sektör üretiminin yüzde 60'ı geri dönüşümden yüzde 40'ı ise selülozdan. Net ihracatçı bir sektörüz.” diyen KASAD Başkanı Duran, sektörün ihracat gelirinin bir milyar doları aştığını da söyledi. Duran, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatımız Avrupa ağırlıklı. Avrupa geri dönüşüme çok önem veriyor. ABD pazarında işin daha başındayız. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatından daha az etkileneceğiz. Avrupalılar rekabeti üst seviyeye çekmek istiyorlar. Yeni gelen düzeni iyi okumamız lazım. Avrupa topluluğu içinden gelmeyen ham maddeye izin vermiyorlar. İhracat olmadan sektörün büyümesi imkansız. Önümüzdeki dönemde sadece iyi fiyat vermek yeterli olmayacak. Türkiye'nin ihracat kilogram birim değeri 1.5 dolar bizim sektörün 2-2.5 dolar aralığında.” mesajı verdi.
Ucuz işgücü olan bir ülke değiliz
Türkiye'nin artık ucuz işgücü olan bir ülke olmadığını bu yüzden de artık ucuz mal satamayacağını sözlerine ekleyen KASAD Başkanı Duran, şunları aktardı: “Katma değeri yüksek ürünlere odaklanmak lazım. Hadımköy'den Sancaktepe'ye kadar adam yok deniyor. Büyümek isteyenler için en önemli açık işgücü ama OSB eksiği de var. Teknik bir iş olduğu için İstanbul'dan kalkıp başka yere gidemeyiz. Sektör olarak daha da büyüyebiliriz ama tesisler yetmiyor. Yer pahalı. Bir fabrika kurmak 30-40 milyondan başlıyor. OSB tahsis edilip uzun vadeli kredi verilirse şirketler büyür. Gıda ve kişisel bakım, ilaç sektörlerinin tedarikçisiyiz.”
Öte yandan Ambalaj Sanayicileri Derneği ile İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurullarında da yer alan Alican Duran, KASAD'ın sektöre genç yetenekler kazandırmak için başlattığı Pro Carton Young Designers Award Yarışmasına 17 Mayıs'a kadar şu adresten başvuru yapılabileceğini ifade etti.