Çin

Dünya ekonomisine yön veren dev şirketler ilerleme için Çin'de toplandı

Çin Kalkınma Forumu (CDF) 2024 Yıllık Toplantısı dün Beijing'de sona erdi. Dünya'nın en büyük 500 şirketinden ve önemli uluslararası organizasyonlardan 110'dan fazla lider, küresel ekonominin canlanması için Beijing'de bir araya geldi.

Wall Street Journal'da yayımlanan bir makalede, CDF'nin küresel iş dünyası liderleri ile Çinli politikacıları her yıl bir araya getiren etkili bir platform olduğu belirtildi.

Son yıllarda bazı Batılı medya kuruluşları, “Çin'in büyüme hızının yavaşladığı” ve “yabancı şirketlerin Çin'den çekildiği” yönünde iddialar ortaya attı. Peki, Çin pazarı yabancı şirketler için hâlâ cazip mi? CDF'ye katılan küresel dev şirketler, bu soruya yanıt verdi.

Apple CEO'su Tim Cook, Beijing'de yaptığı açıklamada, Çin'in Apple'ın tedarik zincirindeki en önemli halka olduğunu söyledi. Cook, Apple Vision Pro'nun parçalarının yüzde 60'ının Çin'de üretildiğini ve Çin'e daha fazla yatırım yapacaklarını ifade etti.

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın CEO'su Jensen Huang, Ürettikleri çiplerin parçalarının çoğunun Çin'den geldiğini, küresel tedarik zincirinin koparılmasının çok zor ve imkansız olduğunu belirtti.

Foruma katılan birçok isim, Çin ekonomisinin geleceğine iyimser baktıklarını dile getirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, 2023 yılında Çin ekonomisinin önemli bir canlanma yaşadığını, Çin'in büyüme hızının yüzde 5'i aştığını ve küresel ekonomik canlanmaya önemli katkılarda bulunacağını söyledi. McKinsey Global Enstitüsü'nün Çin Şubesi Başkanı Joe Ngai ise, Çin'in bilimsel inovasyon alanında büyük rekabet gücüne sahip olduğunu ve yabancı şirketlerin Çin'e yatırım yapmazsa büyüme fırsatını kaçıracaklarını söyledi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zhen Shanjie forumda, gelecek yıllarda sanayi, tarım, inşaat, ulaşım, eğitim, turizm ve sağlık gibi yedi ana alanda altyapı ve teknolojilerin güncellenmesi için 5 trilyon yuan (yaklaşık 704 milyar dolar) harcanacağını açıkladı. Zhen ayrıca, yabancı şirketlerin Çin'in kalkınmasından sürekli fayda sağlayacağını belirtti.

Kolombiya Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeffrey Sachs, Çin'in çevre koruma, dijital teknoloji, 5G, elektrikli araçlar, fotovoltaik, rüzgar enerjisi ve dördüncü nesil nükleer enerji gibi birçok kritik alanda lider olduğunu ve bu durumun, ülkeyi dünya çapındaki önemli bir ticaret ve yatırım ortağını yaptığını ifade etti. Sachs, ABD'li politikacıların Çin ile çatışma yaratma çabalarına rağmen, Amerikan iş dünyasının ve vatandaşlarının Çin ile açık ve sağlıklı ilişkileri sürdürme arzusunda olduğunu, bu nedenle Çin Kalkınma Forumu'na katıldıklarını belirtti.

Çin Başbakanı Li Qiang, forumun açılış töreninde belirttiği üzere, dışa açılma boyutunu genişleten Çin'in dünya ülkelerinin kalkınmasına daha fazla katkı sunacağını vurguladı.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN