Yakın bir dostu, Barnett’in kendisine “Eğer başıma bir şey gelirse, bu bir intihar değildir.” dediğini açıkladı.

Şüphelerle dolu olay

62 yaşındaki John Barnett, Boeing firmasında 32 yıl çalıştı. Uzun yıllar kalite müdürlüğü görevini yürüten Barnett, Boeing yolcu uçaklarının üretim sorunlarını ve bazı skandalları ortaya çıkarmıştı.

Elon Musk’ın avukatı Alex Spiro, Martı yönetim kuruluna katıldı Elon Musk’ın avukatı Alex Spiro, Martı yönetim kuruluna katıldı

2017 yılında emekli olan ve en son şirket aleyhine yürütülen bir davada ifade veren Barnett, 9 Mart 2024 günü ifade vermeye devam etmesi beklenirken, kaldığı otelin otoparkındaki aracında ölü bulundu. Barnett’in “kendi kendine açtığı” yaralar nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı.

"Kalite yerine kâr peşinde koşuyor"

Barnett’in ölümü, son günlerde Boeing’de meydana gelen güvenlik krizi konusunda buzdağının sadece görünen kısmı. Bu yılın başından beri Boeing firmasında çok sayıda güvenlik sorunu ortaya çıktı.

FOX News’in haberine göre, ocak ve şubat aylarında Boeing uçakları 6 kaza olayı yaşadı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir ziyareti sırasında uçağını değiştirmek zorunda kaldı.

Boeing, Amerikan endüstrisi için öncü firmalardan biri olarak biliniyor. Ancak diğer ülkeler imalat seviyelerini yükseltirken, ABD, “en iyi kalite arayışındaki” mühendislik ruhunu terk etti.

Araştırmacılar, Boeing’in üretim konusunda yıllardır karmaşık sorunlara sahip olmasının, kalite yerine hisse senetlerine öncelik verilmesinden, hızla yapılan yönetici değişikliklerinden ve sorumluluk ve ceza sisteminin eksikliklerinden kaynaklandığı kanısında.

Yetkililer ile girişimciler arasında gizli anlaşma

ABD’nin ilgili birimlerinin denetim yetersizliği de Boeing’in sorunlar yaşamasının ardındaki etkenlerden biri.

ABD Federal Havacılık İdaresi, onlarca yıldır bütçede tasarruf etmek için bazı uçaklara güvenlik belgesi izni verme yetkisini Boeing’e tanıdı. Bu, hakemlik yetkisini sporcuya vermek demek.

Bunun yanı sıra, ABD’de farklı yönetimlerde görev almış çok sayıda eski yönetici, firma için lobicilik faaliyetinde bulundu. ABD'deki iç ve dış lobi faaliyetlerini izleyen Open Secrets internet sitesinin verilerine göre, 2023 yılında ABD’nin hava taşımacılığı sektörünün lobicilik harcaması 100 milyon doları aştı. Lobicilik faaliyeti yapan bin 18 kişinin yüzde 65,03’ü hükümet kuruluşlarında görev almıştı.

ABD’nin açıklaması bekleniyor

Güvenlik krizlerinde sadece uçaklar zarar görmedi. Boeing’in mali raporuna göre, şirketin borcu 2023 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 151 milyar dolara çıkarken, şirketin toplam varlığı ise 134,3 milyar dolar olarak kayda geçti. Yani şirketin borcu, varlıklarının değerini geride bıraktı.

Bloomberg’in haberine göre, Boeing firmasının küresel sivil havacılık piyasasındaki payının yüksekliği nedeniyle sürekli ortaya çıkan kazalar, piyasada negatif bir etki yaratacak.

Uçuşlarla ilgili hiçbir sorun küçümsenemez. ABD’nin ilgili birimleri sorumluluktan kaçmamalı ve Boeing ile ilgili olayları görmezden gelmemeli. Dünya, ABD’den makul bir açıklama bekliyor.