Çin

DTÖ Zirvesi'nin ortaya çıkardığı gerçek: İki büyük ülke iki farklı politika

Dünya Ticaret Örgütü’nün 13. Bakanlar Konferansı’nın resmen başlamasıyla Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin arasındaki kavrayış farkı daha da belirginleşti. Beijing yönetimi açıklık ve reform çalışmalarının altını çizerken, Washington korumacılık ve tehdit politikalarında ısrar ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Abu Dabi kentinde Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) 13. Bakanlar Konferansı başladı. Zirve hem DTÖ hem de küresel ticaretin zorluklar ve risklerle karşı karşıya olduğu çok önemli bir zamanda gerçekleşiyor. Pazartesi günü konferansta konuşan Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, Çin hükümetinin çok taraflı ticaret sistemini sıkı bir şekilde koruduğunu ve DTÖ'nün çalışmalarına büyük önem verdiğini söyledi. Çinli bakan açık bir dünya ekonomisi inşa etmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya istekli olduklarının altını çizdi. Wang ayrıca Çin'in kurumsal açılımı istikrarlı bir şekilde genişleteceğini, yabancı yatırım erişimine yönelik olumsuz listeyi keseceğini, imalat sektöründe yabancı yatırım erişimine yönelik kısıtlamaların kapsamlı bir şekilde kaldırılacağını ve yabancı yatırımlı işletmelere eşit muamele sağlanacağını söyledi.

Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, hafta sonu konferans öncesinde de DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile bir araya gelmişti. Wang ve Okonjo-Iweala gün içinde gelişmekte olan üyelerin, özellikle de en az gelişmiş ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine daha iyi entegre olmalarına yardımcı olmayı amaçlayan Çin Yuvarlak Masa Toplantısına katılmışlardı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Okonjo-Iweala, "Komorlar ve Timor Leste gibi yeni katılan üyeler ile üçte biri Arap ülkeleri olmak üzere katılım sürecindeki 22 ülke için bu deneyim ve öğrenim paylaşımını desteklediği için Çin'e çok teşekkür ederiz." diye konuşmuştu.

Dünya Ticaret Örgütü Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Huo Jianguo yaptığı açıklamada, Çin'in çok taraflı ticaret örgütlerini pratik eylemlerle her zaman desteklediğini buna karşın ABD korumacılığının müdahalesi altında küresel ticaretin giderek kırılgan hale geldiğini söyledi. Huo, ABD'nin birçok kez DTÖ kurallarının ihlal ettiğini anımsatarak “ABD, ticaretteki anlaşmazlıkların çözüm mekanizmasını felce uğratmada başı çekti” ifadelerini kullandı. Çinli uzman bu bağlamda Washington yönetiminin ticaret savaşlarını, gümrük vergilerini ve ticareti kısıtlayan iç yasaları örnek olarak gösterdi.

ABD’nin temelsiz raporu

Çin'in olumlu rolünün tam tersine ABD’nin ticari gerilimleri artırma çabası ise dikkat çekiyor. ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, DTÖ Bakanlar Konferansı öncesinde Çin'e yönelik suçlamalarla dolu bir rapor yayınladı. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, "Çin, Dünya Ticaret Örgütü tarafından kurulan uluslararası ticaret sisteminin önündeki en büyük zorluk olmaya devam ediyor" dedi.

Çin Ticaret Bakanlığı ise ABD’nin sözde raporuna verdiği yanıtta iddiaların asılsız olmakla birlikte Washington yönetiminin ticaretin kurallarını keyfi hale getirdiğini belirtti. Çin’in meşru taleplerini “ekonomik baskı” olarak adlandıran ABD’nin doğru ve yanlışı maksatlı olarak karıştırdığı bunun da ABD’nin zorbalık politikasının bir parçası olduğu kaydedildi.

Öte yandan pazartesi günkü DTÖ toplantısının oturum aralarında Wang ile Tai ile bir araya geldi ve karşılıklı endişe yaratan ikili ve çok taraflı ticari konular hakkında profesyonel ve derinlemesine görüş alışverişinde bulundu. Çin Ticaret Bakanlığı'na göre Wang, Çin'in ABD'nin ek tarifeleri konusundaki ciddi endişelerini de dile getirdi.

Çin haberleri için tıklayınız.