Zurabişvili, "Size bir tür eylem planı olan 'Gürcistan Tüzüğü'nü sunmaya karar verdim ve siyasi partilere bunun etrafında uzlaşmalarını teklif ediyorum" dedi.
Ekimde düzenlenecek genel seçimler yoluyla parlamentoya girmek isteyen partilere Gürcistan Tüzüğü'ne katılma çağrısında bulunan Zurabişvili, tüzüğe imza atacak herkesin Gürcistan'ın demokrasisi ve AB üyeliği için sorumluluk alacağını kaydetti.
Bugün ülkede özgür bir ortamda seçimlerin yapılmasının imkansız olduğunu savunan Zurabişvili, "Tam da bu yüzden, bu seçimler aslında bir halk referandumu olacak. 'Avrupa'yı istiyor muyuz?' sorusuna cevap vermemiz gereken bir referandum olacak." diye konuştu.
Muhalefetin seçimlerde kazanması durumunda söz konusu tüzük çerçevesinde parlamentonun belli bir süre çalışmasından sonra yeniden seçimlerin düzenlenmesini öneren Zurabişvili, "Bu parlamentonun tüzük kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Bundan sonra görevi seçmenlere iade edecek ve yeni, özgür bir ortamda olağanüstü parlamento seçimleri yapacak" şeklinde konuştu.
Zurabişvili, muhalefete önerdiği Gürcistan Tüzüğü'nün, yabancı etkinin şeffaflığı yasasının iptal edilmesi, ülkenin adalet ve yargı sisteminde yeni reformların yapılması gibi çeşitli maddeleri de içerdiği bilgisini paylaştı.
İktidar partisinden Zurabişvili'ye tepki
Öte yandan, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'nin milletvekilli Mamuka Mdinaradze, Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin sunduğu Gürcistan Tüzüğü'ne tepki gösterdi.
Mdinaradze, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Zurabişvili'nin bugün muhalefete teklif ettiği tüzüğü 'yerel bir savaş tüzüğü' olarak nitelendirdi.