Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Xi’nin konuşmasında ortaya koyduğu Çin planının, küresel yönetişimin geliştirilmesine, sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesine ve Küresel Güney’in kalkınmasına bilgelik ve güç kattığını kaydetti.

ABD’de bulunan, ABD-Çin Araştırma Merkezi’nden kıdemli araştırmacı Sourabh Gupta, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in G20 Zirvesi’nde yaptığı konuşmada kullandığı “Daha fazla iş birliği köprüsüne ve daha az sınırlama ve engele ihtiyacımız var.” ifadesini hatırlatarak, günümüz dünyasında bunun çok önemli bir kavram olduğunu belirtti. Sourabh Gupta, yoksulluğun azaltılmasına öncelik verilmesini söylemenin kolay, ancak bu işe pratik ve etkili bir şekilde kaynak sağlamanın ise hiç kolay olmadığını, ancak Çin’in bu işi becerdiğini söyledi.

Arjantin’den Latin Amerika-Çin Araştırma Merkezi Başkanı Gustavo Girado, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in konuşmasında çok taraflılığın uygulanmasına dair ileri sürdüğü inisiyatif ve önlemlerin, ticari korumacılığın yükselişte olduğu günümüz dünyasında büyük önem taşıdığını vurguladı. Çin’in serbest ticaret bayrağını yükseklerde tutmanın yanı sıra, çok taraflılığın uygulanmasına öncülük ettiğine dikkat çeken Gustavo Girado, Xi’nin konuşmasının uluslararası toplumun hangi yönde çalışması gerektiğine işaret ettiğini dile getirdi.

Çin ve Hindistan dışişleri bakanları bir araya geldi Çin ve Hindistan dışişleri bakanları bir araya geldi

Tayland’dan Tayland-Çin Kuşak ve Yol Araştırma Merkezi Başkanı Wirun Phichaiwongphakdee, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in açıkladığı Çin’in küresel kalkınmayı destekleyen sekiz eylemi, büyük ülke liderinin olağanüstü cesaret ve tarihsel sorumluluğunu gösterdiğini söyledi. Wirun Phichaiwongphakdee, Xi’nin ifade ettiği gibi ortak kalkınmaya dayalı adil bir dünyanın inşa edilmesi, yoksulluğun geride bırakılması ve güzel rüyaların gerçeğe dönüştürülmesi gerektiğini ve Çin’in ortaya koyduğu Kuşak ve Yol İnisiyatifi’yle dünyada eşi görülmemiş bağlanırlığın gerçekleştirildiğini vurguladı.