Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'u kabul etti. İstanbul'daki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Erdoğan ve Scholz, görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamaları:

Bu sene ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yılını kutluyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile yoğun ilişkilere sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki ziyaretler bunun tezahürüdür. Bugünkü görüşmelerimizi zengin gündemö üzeerine inşa ettik. İkili ticaretimiz 50 milyar dolatra ulaştı. Hedefimiz ise 60 milyar dolara ulaşmak.

Önemli konulardan biri de savunma sanayiinde işbirliği. İş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Gümrük birliği ve vize serbestisi başta AB'nin atacağı adımların hepimizin menfaatine olacağını vurguladım. 

Acile kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart. 50 bini aşkın insan öldürüldü. Tüm siyasi aktörlerin İsrail'e dur demesini bekliyoruz. Değerli dostuma ziyaretleri için teşekkür ediyorum.

'Batı zil takıp oynuyor'

İsrail'in Netanyahu'nun kafa yapısında bu savaşı sadece bir dairede tutmak değil, yayma anlayışı var. İsrail f-35'leri de kullanma noktasına geldi. Bir yayılma periyoduna giriyor. Gazze'de başlayan savaş Lübnan'a kadar yayıldı. İsrail katliamlarını acımasız şekilde devam ettiriyor. Birçok liderlerin şehit olması bunları için bir zevk meselesi. Batı zil takıp oynuyor. ABD'nin yaklaşım tarzı hiç de farklı değil, İsrail için mühimmat temin etmek zor bir iş değil. İsrail bu bölgede katliamını sürdürüyor. 

Sorulara cevap:

50 bini aşkın insanın öldürüldüğü katliam söz konusu. Çocuk kadın demeden insanlar öldürülmüştür. 50 bin insanın öldürülmesi f-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız dedirtmez. O zaman bu Adalet Divanı niye kurulmuştur.

Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu anda 3,5 milyon mülteci ülkemizde. Sayın Merkel döneminde birlikte görüşerek bu süreci çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur. Savaş döneminde ülkemize gelenler olursa biz onblara kapımızı açık tuttuk, Türkmen soydaşlarımıza kapımızı açık tuttuğumuzu söyledim, söylüyorum.

Ağırlıklı olarak Avrupa'da İslam düşmanlığı devam ediyor. Üzülerek söylüyorum Almanya'da İslam düşmanlığı devam ederken bunun da başını PKK, FETÖ çekiyor. Bunlarla ortak mücadele sürdürelim kararını verdik. 

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından sözü alan Scholz ise şunları söyledi:

Yakın bir bilgi alışverişinde bulunmamız çok önemli. Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun ihlali olarak gördük. Rusya'nın saldıtrısı bütün avrupa'yı tehdit atıyor. Biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz. 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı büyük bir suçlu tabiki herkesin kendini savunma hakkı var. İkili bir devletli çözüm olmalı.

Türk-Alman ilişkilerini de aldık. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Ekonomik ilişkilerimiz çok iyi gelişiyor. Türkiye Yunanistan arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok mutkluyum. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin de gelişmesini de arzu ediyoruz. 

Jandarma Genel Komutanlığına 310 uzman erbaş alınacak Jandarma Genel Komutanlığına 310 uzman erbaş alınacak

Sorulara cevap:

 Göç konusundaki iş birliği konusunda Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Suç işleyen kişiler geri gönderilmeli. Bu Alman toplumu için de diğer toplumlar için de gerekli.

 İsrail kendini savunma hakkına sahip, uluslararası hukuka uymak zorunda tabi ki. Almanya'nın politikası bu. Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına çabalamayız. Almanya tabi ki soykırımın arkasında durmuyor. Burada yasal bir tutum var, Almanya'nın yasal tutumu ortada. 

 İnsan düşmanlığı bir ayrımcılık hiçbir zaman kabul edilemez. İnsanların demokrasilerde bir arada yaşayabilmeleri gerekir. Almanya'da din özgürlüğü önemli bir ilke. Aşırı dinci İslamcı akımlar var, bunlarla da mücadele ediyoruz. PKK'nın işlediği suçlar konusunda da mücadele içinde Almanya. 

İsrail konusunda herkesin bir ateşkes olması için, rehinelerin serbet bırakılması için çaba harcaması çok önemli. 

İkili ilişkilerimiz çok olumlu. Vize konusuna gelinde Türkiye'deki konsolusluklar, dünya çapında en fazla vizeyi veriyor. Süreçleri dijitalleştirerek iyileştirmek istiyoruz. Daha hızlı karar vermek istiyoruz. Haklı şikayetler bunlar.