Çölleşmeye karşı Yeşil Çin Seddi

Her yıl dünyada 6 milyon hektar genişliğindeki alan çölleşiyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre; dünyadaki orman varlığı, yılda yaklaşık 7,3 milyon hektar azalıyor. Küresel ısınma, çölleşme ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her geçen gün daha fazla hissediliyor.

1994’te kabul edilen ve 1996’da yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'ne (UNCCD), 2004 yılı itibarıyla 191 ülke taraf oldu.

Bu sözleşmenin taraflarından biri olan Çin, Birleşmiş Milletler tarafından önceden önerilen 2030 yılına kadar sıfır küresel arazi bozulması büyümesi hedefine ulaşmış durumda. Çin, sürdürülebilir kalkınmayı yakından ilgilendiren çölleşmeyle mücadeledeki deneyim konusunda ilgili ülke ve bölgelerle aktif olarak değiş tokuş ve işbirliği gerçekleştiriyor.

“ÇİN PLANI”

“Çin Planı” adı verilen çölde yeşil mucize yaratma girişimleri kum kontrolünü sağlarken refahın da kapılarını açıyor. Çölleşmenin kontrolü sürdürülebilir kalkınmayı da beraberinde getiriyor.

Çin, Kuşak ve Yol çölleşmeyi önleme ortak inşası çerçevesinde Çin-Afganistan ve Çin-Moğolistan çölleşmeyi önleme ve kontrol merkezleri kurdu. Kapasite geliştirme ve teknik destek sağlamak işbirliği merkezleri oluşturuldu. Kapsamlı çok taraflı politika diyaloğu ve bilgi paylaşımı gerçekleştirildi. Çölleşme, arazi bozulması ve kuraklıkla mücadeleye yönelik Kuzeydoğu Asya Ağı, Güney Kore, Moğolistan ve Rusya ile ortaklaşa desteklendi.

Çin'in çölleşmeyle mücadele sürecinde zengin bir deneyim biriktirdiği ve teknoloji, malzeme ve ekipman açısından endüstriyel avantajlara sahip olduğu uluslararası platformlarda kabul görüyor.

Çin’in kum sabitleme ve sulama gibi bu alandaki teknikleri Orta Asya ve Afrika ülkelerinde uygulandı. Çin Bilimler Akademisi Xinjiang Ekoloji ve Coğrafya Enstitüsü'nün bilimsel araştırma ekibi Etiyopya’da 200 dönümlük bir otlak muhafazası ve rotasyon otlatma alanı inşa etti. Moritanya’da çölleşme kontrolü ve sürdürülebilir geçim kaynaklarının geliştirilmesi için 40 dönümlük bir "yeşil park" oluşturuldu. “Yeşil Çin Seddi Teknolojisi” ekonomik meyve ormanları ve sebze yetiştiriciliği yoluyla bu ülkelerin halklarına fayda sağladı.

 REX TAVŞANLARI

Çölleşmeyle mücadeleye, Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde Rex tavşanları da katıldı.

1 milyon 200 bin Rex tavşanı yerel halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesine ve bölgenin yeşillenmesine ve canlılık kazanmasına katkı sağladı.

Bu tavşanlar yüksek üreme oranları ve doğal alışkanlıklarıyla tarım ve hayvancılığın bir araya getirilmesinde önemli rol oynadı.  Toprağın havalandırılmasına ve bitki örtüsünün gelişimine yardımcı oldular.