Vestel CEO'su Ergün Güler, Çinli firma ile ortaklık yaptıklarını söyledi. Mobilite konusunda nasıl birlikte üretim yapılabilir konusunda görüştüklerini de kaydeden Güler, 2020'den sonra dünya ticaretinde gözlenen tedarik krizinin kırılmalar yarattığını ve yakından tedarik eğilimi kapsamında Çinli firmaların da Batı pazarları için Türkiye'de ortaklıkları gündemine aldığını söyledi. Çinli firmaların Türkiye'yi bir kaldıraç olarak gördüğünü anlatan Vestel CEO'su Güler, Vestel Elektronik'in bağlı ortaklığı Vestel Komünikasyon ile Huizhou Desay ESS arasında lityum batarya sistemlerine yönelik Niyet Mektubuna atıf yaptı.

Şirketin mobilite çözümleri kapsamındaki yeni hamlesini anlatmak üzere düzenlenen basın toplantısında konuşan Vestel CEO’su Ergün Güler, dünya genelinde 2030 itibarıyla elektrikli araç satışlarının toplam araç satışları içerisinde yüzde 45’lik paya ulaşacağını, buna paralel otomotiv elektroniğinde büyük fırsatlar oluşacağını ve elektrikli şarj istasyonlarına ihtiyacın artacağını bildirdi.

Yabancı ülke damgalı ahşap ambalajlar ihracatta tekrar kullanılamayacak Yabancı ülke damgalı ahşap ambalajlar ihracatta tekrar kullanılamayacak

Dünya jeopolitik değişimden geçiyor

Elektrikli araçlarla birlikte gelişen batarya teknolojileriyle araç dışı batarya kullanımına yönelik yüksek büyüme potansiyeli doğduğunu ve Vestel Mobilite’nin bu büyümeden payını almak için, AC ve DC şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve batarya depolama çözümleri gibi alanlara odaklandığını anlatan Güler, “Dünya jeopolitik olarak değişimden geçiyor, bu değişime paralel olarak teknolojik değişimler yaşanıyor. Biz de Vestel olarak bu değişimlerin paralelinde, yeni alanlara yatırım yapmaktan geri kalmıyoruz. Eksponansiyel büyüme beklediğimiz alanlardan mobilite ve enerji depolama çözümlerine uzun yıllardır yatırım yapıyoruz. Elektronik alanındaki deneyimlerimizle atılım yaptığımız bu sektörde 2017'den bu yana elektrikli araç şarj istasyonu üretiyor, 2018’den beri de ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye ve Avrupa'da bu alanda önemli bir pazar payına sahibiz.” diye konuştu.

Pazar 440 milyar dolara ulaşacak 

Yakın gelecekte elektrikli araç kullanımının hızla artacağını vurgulayan Güler, “2023 sonu itibarıyla elektrikli araçların, satılan yeni araçlardaki oranı yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Yani yılda 90 milyon araç satıldığını varsayarsak bunun 10 milyon civarındaki bölümünü elektrikli araçlar oluşturuyor. 2030’da bu oranın yüzde 40-45 seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. Elektrikli araç sayısındaki büyük artış neticesinde elektrikli araç komponentleri pazarının da 2030 itibarıyla yaklaşık 440 milyar dolar seviyesine gelmesi bekleniyor. Boston Consulting Group’un tahminlerine göre 2030’a kadar dünya genelindeki elektrikli araç stoğunun 225 milyon adete ulaşacağı tahmin ediliyor. Buna paralel şekilde şarj soketi sayısının da 124 milyon adet seviyesine ulaşacağı öngörülüyor, bu da yaklaşık 42 milyar USD seviyesinde bir pazar anlamına geliyor. Öte yandan elektrikli araç pazarındaki yıllık ortalama yüzde 30’luk büyümenin etkisiyle Almanya’nın Avrupa’da bu alandaki en büyük pazar konumunu koruyacağı, İngiltere’nin de kayda değer bir artış sergileyeceği düşünülüyor. Vestel olarak Türkiye’nin en büyük EVC üreticisi ve ihracatçısıyız. Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya başta olmak üzere 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz." bilgilerini verdi.

Depolama çözümleri 100 milyar dolara çıkacak

Batarya ve enerji depolama sistemlerinin Vestel Mobilite’nin bir diğer önemli faaliyet alanı olduğunu aktaran Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ekseninde şekillendiren bir şirket olarak Vestel Mobilite dünya kaynaklarını daha verimli kullanmaya olanak sağlayacak çözümler ekseninde ilerliyor. Bu bakış açısıyla sunduğumuz batarya ve enerji depolama sistemleri; telekomünikasyon sektörü için batarya çözümleri, konut, ticari/endüstriyel ve yenilenebilir güneş ve rüzgâr enerji santralleri için enerji depolama sistemleri çözümlerimizden oluşuyor. Enerji depolama sistemlerinde hem konut hem de sadece toplu kullanım için üretilen modeller giderek önem kazanıyor. Bu alanda da ilk 75 kwh ve 300 kWh’lık ürünlerini pazara sunan Vestel, 2024’te 5 mWh’lik güneş enerji santralleri için kullanılacak depolama ünitelerini pazara sürecek. Enerji Depolama Sistemleri global pazarının bugün yaklaşık 70-80 GWh seviyesinde bir pazar oluşturduğu tahmin ediliyor. 2030’da ise bu pazarın 400 GWh seviyelerini geçeceği öngörülmekte. ESS pazar büyüklüğünün, 2030 yılı itibarıyla yaklaşık 98 milyar dolara erişmesi bekleniyor.”