Çin

Çinli şirket, Afganistan'ın en büyük bakır madeninde çalışmalara başladı

Afganistan'da 16 yıl önce faaliyete geçmesi planlanırken iç karışıklıklar nedeniyle açılması bugüne kadar ertelenen ülkenin en büyük bakır madeni sahasında, Çinli şirket Metallurgical Group Corporation (MCC) çalışmalara başladı.

Afgan basınına göre, başkent Kabil'in yaklaşık 40 kilometre güneybatısında Logar vilayeti sınırları içerisinde bulunan Mes Aynak bakır madeni sahasındaki çalışmalarına başlayan şirket, önce buraya ulaşım için gerekli yolları yapacak.

Ardından bakırın çıkarılması için kazı çalışmalarına başlayacak Çinli şirketin, bu amaçla ilk aşamada yaklaşık 3 milyar dolar yatırım yapması planlanıyor.

Afgan yetkililer, kazı çalışmaları sırasında bulunacak tarihi eserlerin de koruma altına alınacağını kaydetti.

Afgan basınına göre, 800 kilometrekareden fazla alanıyla Mes Aynak bakır madeni sahası, ülkenin en büyük maden projesi olarak öne çıkıyor. Bakır sahasında 11,5 milyon ton bakır bulunduğu ifade ediliyor. Çinli şirketin ilk bakırı 2 yıl içinde çıkarması bekleniyor.

Tören düzenlendi

Maden sahasındaki çalışmalar, düzenlenen törenle başladı. Törene, Afganistan geçici hükümetinin üst düzey yetkilileri ile Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Li Qun, Çin'in Kabil Büyükelçisi Zhao Sheng, MCC yetkilileri ve mühendisleri katıldı. Taraflar, burada yaptıkları konuşmalarda, iki ülke ilişkilerine dair pozitif mesajlar verdi.

Afganistan geçici hükümeti Maden ve Petrol Bakan Vekili Hidayetullah Bedri, Mes Aynak maden sahasının Afganistan'ın en büyük, dünyanın da ikinci büyük bakır madeni sahası olduğunu kaydetti.

Bedri, 2008'de dönemin Afganistan hükümeti ile Çinli şirket MCC'nin madenin işletilmesine dair anlaşma imzalandığını ancak iç karışıklıklar nedeniyle çalışmaların bugüne kadar ertelendiğini ifade etti.

Afganistan geçici hükümetinin ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Molla Birader ise Çinli ve yabancı yatırımcılara güvenlik garantisi verdiklerini belirterek, yatırımcıları Afganistan'a çağırdı.

Çin'in Kabil Büyükelçisi Zhao Sheng, Kabil ve Beijing'in ekonomik ilişkilerinin güçlendiğini ve geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Li Qun da maden sahasının turistik ve kültürel kazanımlar getireceğini kaydetti.