Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi’nin 17’ncisini düzenledi. Kongre kapsamında üç panel ile “Plastik Endüstrisinde Gelecek: Finansal Riskler, Regülasyonlar ve Yeşil Pazar Stratejileri” teması ele alındı. 

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE kasımda aylık yüzde 2,93 arttı Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE kasımda aylık yüzde 2,93 arttı

Çin heyeti Türkiye'ye yatırım için geldi

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, kongrenin 17 yıldan bu yana düzenli bir şekilde yapıldığını ve yerli ve yabancı katılımcıların katkıları ile sektöre bilgi akışı sağlamaya devam ettiklerini belirtti. Bu sene kongreye Çin'den çok önemli bir katılım sağlandığına dikkat çeken Eroğlu, Çin Makine Üreticileri Derneği'nin Türkiye'deki yatırım olanaklarını görüşmek üzere 22 firmayı Türkiye'ye getirdiğini kaydetti. Eroğlu, "PAGEV'in birinci önceliği Türkiye'nin sanayisi ve üretimidir. Biz kimsenin Türkiye'yi pazar yapmasını istemiyoruz, ortak yatırımlar yapalım ve hep birlikte kazanalım istiyoruz. Çin'den gelen heyet burada yatırım yapmak istiyor ve Türk sanayicilerle ortak yatırım fırsatlarını görüşecekler. Türkiye'yi dünyada küresel bir merkez haline getirmek için bu tip girişimler son derece önemli. Biz Türkçede 'ahenk' diyoruz, onlar 'harmoni'. İşte biz bu ahenk ile sanayimizi büyütmek, Türk sanayisinin hassasiyetleri içerisinde bu işi yürütmek istiyoruz." dedi. 

Plastiğin dünyada en çok kullanılan ürün olduğuna işaret eden Eroğlu, "İpekten daha yumuşak, çelikten daha sert olabilen bir ürün. İnsanlık dostu, çünkü çok ucuz, dünya geneline refah getiren bir malzeme. Tüm bu güzelliklerine karşın kötü tüketici davranışı ile birleşince, yani plastikler çevreye atılınca maalesef bir plastik kirliliği oluşuyor. Bu bir an önce çözülmesi gereken bir sorun ama aynı zamanda da bir fırsat. Geri dönüşüm ve atık yönetimi teknoloji ile birleştiğinde geri dönüşen ürünler eskisinden bile daha iyi olabiliyor. Biz de Türkiye'nin geri dönüşümde ve atık yönetiminde dünyanın merkezi olmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği'ni hayata geçirdik ve PAGÇEV, atık yönetimi ve geri dönüşümde kamu ile paydaş olarak çalışacak. Geçen sene ilk geri dönüşüm fuarımızı da gerçekleştirdik. Bu fuarın tek benzeri 7 senedir Hollanda'da yapılıyor ancak biz henüz ilk yılımızda onların rakamlarını yakaladık. Bu ilgi Türkiye'nin ne kadar büyük bir potansiyelini olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı. 

Dünyada üç eksenli bir değişim süreci yaşanıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı İsmail Musab Gülaçar da dünyada üç eksenli bir değişim süreci yaşandığına işaret ederek, "Birincisi dünya değişiyor, yaşlanıyor, kaynakları gittikçe azalıyor. İklim değişikliklerine şahit oluyoruz. İkincisi bu değişimi ülkeler çapında yaşıyoruz. Artık ülkeler açık ekonomiden kapalı ekonomiye geçiş süreçlerini başlatmış durumda ve her bir ülke farklı bir strateji izliyor. Bir diğer taraftan da  insan değişiyor. Daha fazla bireyselleşip daha fazla merkeziyetsiz bir yaşam biçimi tercih ediyor. Bu değişim süreci hemen hemen tüm üretim ve tüketim süreçlerini benzer bir şekilde etkiliyor. Dolayısıyla bu süreçlere karar verici mekanizmaların yeni ekonomik ve politik yaklaşımlar üretmek zorunda olduğunu gözlemliyoruz. Biz bu değişimi aslında bir taraftan bir kriz olarak deneyimlerken, bir taraftan da bir fırsat kapısı olduğunu da hatırda tutmak gerekiyor." dedi. 

Zhu Kangjian

Zhu Kangjian: BYD geldiyse biz de burada olmalıyız dedik

Çin'in en büyük enjeksiyon makinası üreticilerinden olan Borch Macninery'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zhu Kangjian, Çin'den gelen heyette firma sahiplerinin ve en üst düzey yöneticilerin bulunduğunu söyledi. Türkiye'deki temasları çok önemsediklerini ve bu nedenle üst düzey bir katılım sağlandığını belirten Kangjian, "Türkiye lokasyonundan dolayı çok avantajlı bir yerde. Buradan Avrupa'ya ve çevre ülkelere satış organizasyonları ve daha ötesinde yeni yatırımlar yapmayı hedefliyoruz. Heyetteki firmalar hem pazar araştırması yapacaklar hem de yatırım fırsatlarını inceleyip Türkiye'deki iş insanları ile görüşecekler." dedi. 

Çinli BYD'nin Türkiye'ye yaptığı yatırımın da kendileri için çok önemli bir gösterge olduğunu ifade eden Kangjian, "BYD'nin yatırımı bizim de burada yatırım yapmaya yönelik düşüncelerimizi birkaç yönüyle etkiledi. Birincisi BYD buradaysa biz de olmalıyız dedik, ikincisi de BYD gibi bir firma muhakkak ki sıkı araştırmalardan sonra yatırıma karar verir. Dolayısıyla onların yatırım kararı bizim de yönümüzü buraya çevirmemizi sağladı." ifadelerini kullandı.