Science Advances dergisinde yayınlanan çalışma, radyo frekansı sinyalleriyle çalışan minyatür mobil elektronik sistemini tanıtıyor.

Uzunluğu 5.3cm, genişliği ise 3,2cm olan ok şeklindeki cihaz, sıcaklığı algılayabiliyor ve ulaşılması zor olan dar borulardan geçerek, sudaki klorür, amonyum ve SARS-CoV-2 virüsü parçacıklarını tespit edip ölçebiliyor.

Çalışmaya göre, eş zamanlı olarak yerinde ölçümler, yakın alan iletişimi yoluyla, yakındaki bir akıllı telefona iletilebiliyor.

Hong Kong Şehir Üniversitesi, Dalian Teknoloji Üniversitesi ve Beihang Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir anten elektromanyetik frekanslar aldığında, salınan esnek kuyruklara mıknatıslar ve bobinler bağladılar ve bu da cihazın bir yunus gibi kendisini ileri doğru itmek için yukarı ve aşağı hareket etmesine olanak sağladı.

Araştırma yazarlarından Dr. Li Dengfeng, minyatür robotlarının esnekliğini ve hareketini, yunus balığından yola çıkarak tasarladıklarını belirtti.

Ekip, sudaki klorür ve amonyum iyonlarını yüksek doğrulukla tespit etmek için özel elektrotlar ekledi. Virüs parçacıklarını yakalamak içinse, başka bir elektrot üzerine antikorla modifiye edilmiş bir grafen (şeffaf ve esnek iletken) katmanı ekledi.

İnsanlarda kullanılabiliyor mu?

Araştırmanın yaklaşık üç yıl sürdüğünü belirten Dr. Li, bu tip mikro robotun insan vücudunda sıcaklığı, mide suyunu ve insan organlarındaki patojenleri tespit etmek için kullanılmasını beklediğini ifade etti. Ancak robotun mevcut boyutu nispeten büyük olduğundan, in vivo uygulamalara (canlı organizmanın kullanıldığı deneyler) ulaşmak için robotun boyutunu kapsül boyutuna indirmeleri gerektiğini söyledi.

Bu gelişme, kapalı alan araştırmaları ve patojen tespiti konusunda yeni bir yöntem sunarak, özellikle mikroskobik düzeydeki yerlerdeki incelemeler için kullanılabilecek bir teknoloji olarak öne çıkabilir.

İran: Beijing Xiangshan Forumu, güvenlik iş birliğine yeni olanaklar sağladı İran: Beijing Xiangshan Forumu, güvenlik iş birliğine yeni olanaklar sağladı
Zülal Çelik BİLİM-TEKNOLOJİ HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

ü