Çin

Çinli bilim insanları keşfetti! Ayda tarım yapmak artık daha kolay

"Uzayda hayat sürdürülebilir mi?" tartışmaları günden güne artarken bilim insanları, ayda yaşamak için şimdiden çalışmalarına başladı. Çin’de yapılan bir araştırmada, insanların ayda yaşamının devamlılığı için gerekli olan tarımsal toprağı verimli hale getirilmesinin yolunu buldu.

Çinli bilim insanları, araştırma kapsamında belirledikleri beş bakteri türünü test etti ve üçünün ( Bacillus mucilaginous, Bacillus megaterium ve Pseudomonas fluorescens ) 10 ila 21 günlük bir süre içinde, fosfor içerik miktarının iki katından fazla arttığını gördü. Bu aydaki toprak kalitesi için çok önemli bir gelişme çünkü fosfor elementi, toprağın verimliliğini arttıran en önemli elementlerden biri.

Araştırmanın bir sonraki aşamasında bilim insanları; biyoaraştırmalarda yaygın olarak kullanılan, model bir bitkiyi, üç bakteri türünü, 18 gün boyunca, aydan getirilen toprakla işleyip, simüle ederek yetiştirdiler. İçinde bakteri olmadan yetiştirilen toprakla karşılaştırıldığında, bitkilerin altı günlük büyümenin ardından daha uzun gövde ve köklere sahip olduğunu, 24 günlük büyümenin ardından ise, daha ağır ve daha geniş yaprak kümelerine sahip olduğunu gözlemlediler.

Kullanılan uzay toprağı, Çin'in uzay keşif aracı Chang'e-5 tarafından getirildi.

Ayrıca, bu canlı bakterilerin bulunduğu bitkilerdeki klorofil (ışıktan enerji elde etmek için kullanılan pigment) seviyeleri, başka bir 24 günlük deneyde, simülantta bakteri olmadan yetiştirilenlerin yaklaşık iki katıydı; bu da, bu bakterilerin ay toprağını verimlileştirdiğini kanıtlıyor.

Grubun lideri Sun Zhencai, ay toprağı verimliliğini artırmak için bakterilerin kullanılmasının, ay seralarının etkili bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olacağını, böylece astronotların Dünya'dan büyük miktarlarda toprak veya tüm yetiştirme sistemini taşımak yerine, ay kaynaklarından yararlanabileceğini söyledi.

Araştırma, Communications Biology adlı bilim dergisinde yayınlandı.