CGTN Türk Dış Haberler Servisi
Paris Olimpiyatları tüm hızıyla sürerken liderlik için yarışta Çin arayı açmaya başladı. Toplamda 19 altın madalya kazanarak bu alanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Fransa’yı geride bırakan Çin’in aynı zamanda 15 gümüş ve 9 bronz madalyası bulunuyor.
Çin’in böylesine bir başarıyı elde etmesinde başrolde olan Z kuşağı sporcuları aynı zamanda kendine güvenen, eğlenceli ve centilmen tutumu ile ülkenin tanıtımında rol alıyor. Beijing merkezli spor yorumcusu Liu Yu, pazar günü Global Times gazetesine yaptığı açıklamada Çin’in genç kuşağının ülkenin iddialı olduğu geleneksek spor branşlarında başarısını sürdürmenin yanında aynı zamanda tenis ve yüzme gibi görece Batı egemenliğindeki alanlara damga vurduğunu söyledi.
Paris Olimpiyatları’nda pazar günü 21 yaşındaki Zheng Qiwen, ilk kez bir Asya ülkesinin teniste altın madalya almasını sağlarken aynı gün Çin yüzme branş erkekler 4x100 metre karışık bayrak yarış kategorisinde ABD’yi ve ev sahibi Fransa’yı geride bırakarak 3 dakika 27 saniye 46 salise ile rekora imza attı. Bununla birlikte perşembe günü de 100 metre serbest finalinde Pan Zhanle yeni bir dünya rekoru kırdı ve 46.40 saniyelik şaşırtıcı bir zamanla şampiyonluğu kazanmıştı.
Gerçek ayrımcılığı konuşmanın zamanı
Çin’e altın madalya getiren 19 yaşındaki yüzücü Pan’ın zaferini “Avrupalı ve Amerikalı sporcuların bu alandaki (yüzme) hakimiyetini sona erdirdi” sözleri ile yorumlayan yorumcu Liu Yi, bu zaferin aynı zamanda Çin hakkında sistematik olarak “doping” karalaması yapan Batı medyasına bir yanıt olduğunu da vurguladı. Li “Pan ve Zheng gibi atletler ulusal bir gurur kaynağı haline geldiler ve aynı zamanda kendinden sonraki kuşaklara da ilham olacaklar.” diye ekledi.
Paris'te bronz madalya kazanan kadın yüzücü Zhang Yufei, perşembe günü düzenlediği bir basın toplantısında Pan'ın yenidünya rekoru konusundaki şüpheleri reddetmişti. Zhang “Çinli sporcular hız rekoru kurunca neden sorgulanıyorlar? Neden Michael Phelps yedi veya sekiz altın madalya kazandığında kimse ondan şüphe etmiyor? Benzer şekilde Katie Ledecky, 2012’den 2024 yılına kadar uzun mesafe yüzmede her etkinlikte altın madalya kazandı. Neden kimse onun performansını sorgulamadı?” ifadelerini kullandı.
Küresel Güney’in altın madalyaları
Çinli sporcuların siyasi nedenlerle ayrıma maruz kaldıklarını ancak genç kuşak atletlerin buna tahammül etmek zorunda olmadıklarını söyleyen spor yorumcusu ve Olimpiyat Oyunları muhabiri Li Xiang, bu durumun Çin’in yeni dönemdeki imajı ile ilgili olduğunu belirtti. Li Xiang “Açık sözlü ve ilkeliler. Akranları olan sporcular ile olumlu iletişim kuruyorlar. Halklar arasındaki kültürel değişimin de elçileri olarak hizmet ediyorlar.” değerlendirmesinde bulundu.
Çinli sporcuların kazandığı başarı ve Batı medyasının ayrımcılığı hakkında “Batı, Çin’in kalkınmasına ve rekorlarına saygı göstermelidir” başlığını taşıyan başyazısında şunları kaydetti:
“Çin'in spor alanındaki atılımlarının önemli bir etkisi var: Büyük ölçekli uluslararası spor etkinliklerinde altın madalya kazanmak artık yalnızca gelişmiş ülkelere özgü değil. "Küresel Güney"deki ülkeler giderek daha fazla katılım gösteriyor ve varlıklarını duyuruyor, hatta dünyanın en iyileri arasında yer alıyorlar. Bu eğilim aslında Olimpiyat hareketinin gerçekten daha "uluslararası" olmasını teşvik ediyor.”