Çin’in reform ve dışa açılma politikası 45 yıl önce hayata geçti. Aradan geçen zaman dilimi içerisinde Çin’in kazandığı ekonomik başarı Batı modellerinden farklı olarak bir kalkınma yolunu inşa etmesi bakımından incelenmeye devam ediyor. CGTN Türk Özel yayına katılan ATASAM kurucusu Dr. Volkan Özdemir, Çin’in elde ettiği başarının devletin rolü ile doğrudan ilgili olduğunu vurguladı. Özdemir “Çin’in başarısının arkasında birincisi o dönemin uluslararası koşullarını, şartları gözetmek yer alıyordu. İkincisi ise Çin, belli bir plan dahilinde kendi milli vizyonu geliştirdi. Çin’in başarısının altında bu ikisinin harmanlanması yatıyor.” dedi.

Çin ekonomik kalkınma sürecinin belirli aşamalardan geçtiğini vurgulayan Özdemir, reform v dışa açılma döneminde düşük katma değerli teknoloji ürünlerini ve işgücünü uluslararası şirketlere sunduğunu söyledi. Çin’in bu süre içerisinde “know how” olarak bilinen üretime dair bilgi birikimini elde ettikten sonra ikinci aşamada orta seviyeli ürünlerin üçüncü aşamada da yüksek teknoloji ürünlerinin üretimine geçtiğini vurguladı. Volkan Özdemir bir sonraki aşamanın ise Çin’in marka yaratma durağı olduğunu söyledi. Beijing yönetiminin 2025 Vizyonu’nu anımsatan Özdemir “Çin bugün arge’de ya da yüksek teknoloji ürünlerinin katma değer payı yüzde 20’den fazla olan bir ülke değil sadece. Şimdi artık bugün son aşamada uluslararası rekabet düzeninde kendi markaları da ortaya çıkartabildi.” İfadelerini kullandı.

Çin’in yükselişine paralel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da kimi ülkelerin korumacılık duvarını yükselttiğini belirten Özdemir yeni dönemde ticaret bölgesel ortaklıklar temelinde değişeceği öngörüsünde bulundu.

ATASAM kurucusu Dr. Volkan Özdemir ile yaptığımız röportajın tamamını takipçilerimizin dikkatine sunuyoruz:

Flaş... Çin'den İsrail'e çağrı: 'Tarihi bir an' Flaş... Çin'den İsrail'e çağrı: 'Tarihi bir an'

https://www.youtube.com/watch?v=NRqObT4Fwr8