'Çiçekler her mevsimde açmalı'
Çinli ekonomistler kültür turizmi patlamasının devam etmesini ve “bahar ekonomisinin çiçeklerinin her mevsimde açmasını istiyorsak çok çalışmalıyız” diye uyarmayı ihmal etmiyorlar. “Bahar ekonomisi” insanların daha iyi bir yaşam özleminin somutlaşmış hali olarak kabul ediliyor; yemek, turizm, alışveriş, eğlence, spor ve sanat gibi farklı alanları kapsıyor.
Bir çiçeği yerinde görmek, bir meyveyi dalından koparmak, bir yemeğin tadına ait olduğu yerde bakmak veya bir sanat faaliyetini doğduğu topraklarda izlemek insanların yaşamlarını renklendirmenin yolu haline gelirken ekonomiyi de güçlendiriyor.
Bunlar yaşanırken doğal olarak hızla gelişen alanlardan biri de hizmet sektörü oluyor.
Hong Kong ekonomisi toparlandı
Bahar sadece Çin’in iç kesimlerine değil, Hong Kong ve Macao özel idari bölgelerine de bereket ve canlılık getirdi. Zira Hong Kong ekonomisi salgından sonra dikkat çekici bir toparlanma gerçekleştirdi.
Hong Konglular seyahat alışkanlıklarını tekrar yaşamaya başladılar. Alışveriş için Çin’in iç kesimlerine veya Japonya’ya giden Hong Kong sakinlerinin sayısında artış gözleniyor. Mesela yılın ilk çeyreğinde ana kesimde Hong Kong sakinlerine verilen hizmet hacmi yüzde 135, sipariş hacmi ise yüzde 157,6 arttı.
Bu arada politika desteğinden veya iyileştirmeden yararlanan bilgi ve iletişim sektörü yüzde 13,8, gayrimenkul sektörü yüzde 11,2 ithalat ve ihracat ticareti ve toptan satış sektörü de yüzde 5,2 büyüyerek toparlandı.
1 Mayıs tatilinde Hong Kong ve Macao Çin’in iç kesiminde turistlerin ilgi odağı oldu. Bu tatilde Çin’in kısa kesiminde Hong Kong'a en az 800 bin ziyaretçi gelmesi ve yaklaşık 5,9 milyon kişinin giriş çıkış yapması bekleniyor. Disneyland ve Mayıs Günü konseri ilginin merkezi oluıyor. Turizm şirketleri yatla Victoria Limanı gece turu, konser, büfe ve şarap şeklinde hizmet paketleri sunuyor.
Özetle, Çin’de bahar “bereketiyle” geliyor. Bu da insanların yaşamının renklenmesinde ve refahın artmasında kendini gösteriyor.
YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN