Ticaret Bakanı Ömer Bolat, mayıs ayı dış ticaret verilerini Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) yapılan toplantıda açıkladı. Buna göre mayıs ayında Türkiye'nin ihracatı yüzde 11.4 oranında artarak 24 milyar 1 milyon dolar oldu. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 10.3 oranında azaldı ve 34.1 milyar dolardan 30.5 milyar dolara geriledi. Bakan Bolat'ın verdiği bilgilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı Mayıs 2024'te 15.3 puan artarak yüzde 78.7'ye çıktı. Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı da 17.9 puan artarak yüzde 88.1 oldu. Bunun yanında enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda da, ihracatın ithalatı

karşılama oranı 14.4 puan artışla yüzde 91.7 olarak gerçekleşti.

Sürdürülebilir su kaynakları için küresel iş birliği Sürdürülebilir su kaynakları için küresel iş birliği

DIŞ AÇIK YARI YARIYA DÜŞTÜ

İhracattaki artış ve ithalattaki düşüş sayesinde dış ticaret açığı yüzde 47.8 geriledi ve 6.5 milyar dolara indi. Yılın ilk beş ayındaki dış ticaret açığı da geçen yıl 56 milyar dolarken bu yıl 36.7 milyar dolar oldu.

Mayıs ayında en çok ihracat 12 milyar 214 milyon dolarla (yüzde 10.3 artış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 8 milyar 502 milyon dolarla (yüzde 13.5 artış) “Tüketim Malları” ve 2 milyar 823 milyon dolarla (yüzde 1.5 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” grupları takip etti. İthalat tarafında ise tüketim malları ithalatındaki artışın sürüyor olması dikkat çekti. Bakanlık verilerine göre en çok ithalat 21 milyar 81 milyon dolarla (yüzde 16.4 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 4 milyar 920 milyon dolarla (yüzde 19.8 artış) “Tüketim Malları” ve 4 milyar 510 milyon dolarla (yüzde 5.4 azalış) “Yatırım

(Sermaye) Malları” grupları takip etti.

ÇİN EN BÜYÜK TİCARET ORTAKLARINDAN

Mayıs ayında en fazla ihracat yapilan ülkeler sırasıyla; Almanya (1 milyar 902 milyon dolar), ABD (1 milyar 475 milyon dolar) ve İngiltere (1 milyar 448 milyon dolar) oldu.

Mayıs ayında en fazla ithalat yapılan ülkeler de sırasıyla; Çin (3 milyar 861 milyon dolar), Rusya (3 milyar 780 milyon dolar) ve Almanya (2 milyar 283 milyon dolar) oldu.

Çin, yapılan ithalat ve yıldan yıla artan ihracat sayesinde Türkiye'nin en büyük ticaret ortaklarından biri oldu. Çin'e mayıs ayında 285 milyon dolara yakın tutarda ihracat yapıldı. Mayıs ayında Çin'e yapılan ihracat binde 9 arttı. Mayısta ihracat artışı biraz zayıflasa da yılın ilk beş ayındaki artış yüzde 8.6 oldu. Yılın ilk beş ayında Çin'e 1 milyar 257 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

İHRACATÇI KURUN ARTMASINI İSTİYOR

Toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yüksek maliyetler nedeniyle emek yoğun sektörlerin fiyat tutturmakta zorlandığını söyledi. Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 artarken, dolar kuru yüzde 1 geriledi. Diğer taraftan ihracatçı firmalarımızın ucuz ve uzun vadeli krediye erişim konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bu iki sorunla ilgili görüş, öneri ve taleplerimizi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, ihracatımızın hızını kesen sorunların daha fazla zaman kaybetmeden çözüleceğini ümit ediyorum. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1.6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”