Çin’in Taiwan bölgesinde dün düzenlenen seçimleri iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi’nin (DPP) adayı Lai Ching-te kazandı.
Taiwan bölgesi sakinleri, dün liderlik ve meclis seçimleri için sandık başına gitti. Liderlik seçimini iktidardaki DPP’nin adayı Lai Ching-te kazandı. Lai’nin yardımcılığını ise Hsiao Bi-khim üstlenecek.
Seçim sonuçlarına göre, Taiwan bölgesinde meclisteki 113 sandalyeden 51’ini DPP, 52’sini Çin Kuomintang Partisi (KMT), 8’ini Taiwan Halk Partisi’nin (TPP), 2’sini ise bağımsızlar kazandı.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Taiwan’daki seçimlerin sonuçlarına ilişkin dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Taiwan konusu, Çin’in iç meselesidir. Taiwan adasının durumu ne yönde değişirse değişsin, bu dünyada tek bir Çin’in olduğu ve Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğu gerçeğini değiştiremez. Çin hükümetinin ‘Tek Çin’ ilkesine bağlılık, ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’nı amaçlayan bölücü teşebbüslerle mücadele, ‘iki Çin’ veya ‘bir Çin bir Taiwan’ iddialarını destekleyenlere karşı çıkma yönündeki tutumu değişmeyecek. Uluslararası toplumun ‘Tek Çin’ ilkesine destek konusundaki konsensüsü ve net tutumu da değişmeyecek. ‘Tek Çin’ ilkesi, Taiwan Boğazı’ndaki barış ve istikrarın temelini oluşturuyor. Uluslararası toplumun ‘Tek Çin’ ilkesine bağlılığının süreceğine ve Çin halkının ‘Taiwan’ın bağımsızlığını’ amaçlayan ayrılıkçı faaliyetlere karşı mücadelesini ve ulusun yeniden birleşmesi yönündeki haklı davasını anlayıp destekleyeceğine inanıyoruz. ”
"DPP, Taiwan’daki ana akım kamuoyunu yansıtmıyor"Diğer yandan, Çin Devlet Konseyi Taiwan İşleri Ofisi Sözcüsü Chen Binhua da dün akşam Taiwan’daki seçimlerin sonuçlarıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Sözcü Chen Binhua, Taiwan bölgesindeki seçim sonuçlarının, DPP’nin adadaki ana akım kamuoyunu temsil etmediğini ve Taiwan’ın Çin’in Taiwan’ı olduğunu gösterdiğine işaret etti. Seçimlerin Taiwan Boğazı’nın iki yakası arasındaki ilişkilerin temelini ve gelecekteki istikametini değiştirmeyeceğini dile getiren sözcü, seçimlerin boğazın iki yakasında yaşayanların birbirine yakınlaşma talebini değiştirmeyeceği gibi, vatanın nihai birleşmesini ve birleşme eğilimini engelleyemeyeceğini vurguladı.
Sözcü, “Taiwan sorunu ve ulusal yeniden birleşme konusundaki tutumumuz tutarlı, irademiz kaya gibi sağlamdır. 1992 yılında Çin’in ana kesimi ile Taiwan arasında varılan ve ‘Tek Çin’ ilkesini vurgulayan mutabakat üzerinde ısrar etmeyi sürdüreceğiz. ‘Taiwan’ın bağımsızlığı’nı hedefleyen ayrılıkçı girişimlere ve dış müdahalelere kararlılıkla karşı çıkıyoruz. Taiwan’daki ilgili partiler, topluluklar ve farklı çevrelerle birlikte boğazın iki yakası arasındaki iletişim ve işbirliğini hızlandıracağız, entegrasyon sürecini derinleştireceğiz, Çin kültürünü geliştireceğiz, boğazın iki yakası arasındaki ilişkileri barış içinde ileriye taşıyarak ulusal yeniden birleşme davasını ilerleteceğiz.” ifadelerini kullandı.
ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN