Çin

Çin’den bölücülere “kılıçlı” mesaj: Çember daralıyor

Çin anakarasının ayrılmaz bir parçası olan Taiwan adasındaki bölücü aktörlerin açıklamaları üzerine Çin Halk Kurtuluş Ordusu “Ortak Kılıç 2024B” tatbikatını başlattı. Tatbikatı yorumlayan uzmanlar ayrılıkçılar için “çember daralıyor” mesajı veriyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Taiwan adasının kuzeyinde, güneyinde ve doğusunda “Ortak Kılıç 2024B” isimli kapsamlı bir tatbikat düzenlendi. Hava, deniz ve topçu/roket birliklerinin yer aldığı tatbikata ilişkin acıkama yapan ÇHKO Doğu Bölge Komutanlığı Sözcüsü Li Xi,  tatbikatın, gerçek muharebe kabiliyetlerini sınamayı amaçladığını, müşterek deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, deniz ve kara hedeflerine saldırılar ve muharebe alanının kapsamlı kontrolünü ele geçirmeye odaklanacağını kaydetti. Sözcü tatbikatın Taiwan’dan gelen ayrılıkçı mesajlara dönük kararlı bir uyarı niteliği taşıdığının altını çizerek “Bu tatbikat ülkenin egemenliğini ve ulusal bütünlüğü korumak için meşru ve gerekli bir eylemdir.” ifadesini kullandı.  

Çin anakarasına bağlı Taiwan adasında ayrılıkçı aktörlerinden Lai Ching-te 10 Ekim'de yaptığı konuşmada, Beijing yönetiminin Taiwan'ı temsil etmeye hakkı olmadığını savunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, bu sözlere tepki göstererek "Taiwan’ın egemenliğe sahip olduğu", "Çin ile Taiwan'ın birbirinin boyunduruğunda bulunmadığı" gibi yorumların aynı bağımsızlık anlatısının farklı versiyonları olduğunu vurgulamıştı.  Lai'nin bu sözleri ile Taiwan Boğazı'nda gerilimi yükseltme niyetini ortaya koyduğunu belirten Mao Ning “Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, Çin'in bütününü temsil eden tek meşru hükümettir. Lai Ching-te ne söylerse söylesin, ne yaparsa yapsın Taiwan Boğazı'nın tek ve aynı Çin'e ait olduğu gerçeğini değiştiremez, Çin'in yeniden birleşmesine yönelik tarihi eğilimi durduramaz." ifadelerini kullanmıştı.

Bölücüler için çember daralıyor

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun son gelişmeler üzerine yaptığı tatbikat Çin basınında da geniş yer buldu. Çin’in Global Times gazetesine açıklama yapan Ulusal Savunma Üniversitesi’nden Profesör Zhang Chi, yapılan tatbikatlara oranlara bu kez Taiwan adasına daha çok yaklaşıldığını söyleyerek “çemberin daralmakta” olduğu mesajını verdi. Zhang “ÇHKO’nun deniz ve hava kuvvetleri adaya tam bir abluka uygulayarak keskin bir kılıç gibi Taiwan yetkililerinin sözde ‘savunma alanı” olarak belirlediği yerleri delerek yaklaşıyor.” dedi.

Taiwan’daki ayrılıkçı aktör Lai, 20 Mayıs’ta da benzer bir açıklama yayınlamış ve bunun üzerinde ÇHKO adanın çevresindeki bölgede yer alan ve Kinmen, Matsu ve Wuqiu adalarını kapsayan bölgede Ortak Kılıç 2024A tatbikatını yapmıştı.

Kışkırtma büyürse yanıt daha sert olur

Askeri Bilimler Akademisi'nden bir uzman olan Wang Wenjuan da yaptığı açıklamada tatbikatın kapsamının genişliğinin Taiwan’daki bölücülerin açıklamaları ile doğru orantılı olduğuna dikkati çekerek “Ayrılıkçılar gündemlerini ne kadar agresif biçimde takip ederlerse karşı önlem de o kadar güçlü olur.” diye konuştu.

ÇHKO Deniz Araştırmaları Akademisi’nden Zheng Hong ise tatbikatın uluslararası hukuk açısından meşru olduğunu belirterek “Birleşmiş Milletler'in 1949 tarihli Devletlerin Hak ve Görevleri Taslak Beyannamesi'nde belirtildiği gibi, her devlet kendi iç ve dış işlerini dışarıdan müdahale, zorlama veya direktif olmaksızın kendi takdirine göre yönetme hakkına sahiptir. Sonuç olarak, bir devletin silahlı kuvvetlerinin gelişimini ve konuşlandırılmasını kendi iç yasaları aracılığıyla yönetme konusunda meşru hakkı vardır.” değerlendirmesinde bulundu. Zheng, Çin Anayasası'nın Taiwan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu ve ÇHKO’nun rolünün ulusal savunmayı güçlendirmek, ana vatanı korumak ve dış saldırılara karşı koymak olduğunu belirttiğini sözlerine ekledi.

Çin'in Ulusal Güvenlik Yasası, devletin ulusal toprak egemenliğini ve  deniz haklarını korumak,  silahlı yıkıcılığı ve ayrılmayı önlemek için gerekli tüm savunma ve kontrol önlemlerini almasının zorunlu olduğunu vurguluyor.