Derleyen: Zülal Çelik

Yaklaşık 252 milyon yıl önce, gezegen tarihindeki en kötü kitlesel yok oluş olayıyla, Dünya üzerindeki hayvanların, bitkilerin ve diğer türlerin %90'ından fazlasının nesli tükendi. Bunun, küresel ısınmaya, asit yağmurlarına ve çevredeki diğer yıkıcı değişikliklere yol açan volkanik patlamalardaki artış nedeniyle meydana geldiği düşünülüyor.

İlk olarak 2019 yılında, Çin'in Hubei Eyaletindeki Yingzishan ocağında keşfedilen Prosaurosphargis yingzishanensis muhtemelen yaklaşık 1,5 metre uzunluğa kadar büyüyebiliyordu. Çin'deki Hefei Teknoloji Üniversitesi ve Polonya Bilimler Akademisi ortaklaşa çalışmalar sonucu yeni türün, büyük olasılıkla en büyük deniz sürüngenlerinden biri olduğunu belirledi.

Çin'de buluş patentlerinin ticarileşme oranı yükseldi Çin'de buluş patentlerinin ticarileşme oranı yükseldi

Şimdiye kadarki zırhlı deniz sürüngenlerinin en eski tarihi yaklaşık 245 milyon yıl öncesine saurosfargidlerin (ağırlıklı olarak deniz kaplumbağası) grubunda, Orta Triyas dönemine kadar uzanıyordu. Ancak yeni tanımlanan türün genel vücut planı, grubun tamamının yanlış sınıflandırılmış olabileceğini kanıtlıyor. Yani en eski tür kaplumbağa familyasında değil, benzerlik olarak kertenkele familyasına ait.

Fakat araştırmacılar, P. yingzishanensis (deniz kertekelesi) ile sauropterygianlar (deniz kaplumbağası) arasında çok sayıda benzerlik olduğunu belirtiyor; bu durum, iki grubun akraba da olabileceklerini gösteriyor. Sonuç olarak çalışmanın yazarları, saurosphargidlerin alt grubunu yeniden sınıflandırılması gerektiğini düşünüyor.

Araştırmacılar, P. yingzishanensis fosilinin bulunduğu bölgenin, antik sürüngen grupları arasındaki boşluğu dolduracak ve evrimsel tarihteki eksik bilgileri tamamlayacak daha çok antik tür ortaya çıkaracağını umuyorlar.

Çalışma, Evolutionary Biology dergisinde yayınlandı.