Çin

Çin'de bulunan 1 milyon yıllık gizemli kafatası 'Ejderha Adam' soyuna mı ait?

Çin'in Hubei eyaletinin Yunyang Bölgesi'nde, 1989 ve 1990 yıllarında bilinmeyen bir insan türüne ait 1 milyon yıllık iki kafatası gün ışığına çıkarıldı. 2022'de yakınlarda üçüncü bir benzer kafatası daha bulundu. Ancak bu keşifler, bu insanların Homo erectus mu, erken Homo sapiens mi yoksa Asyalı "Ejderha Adam" soyuna mı ait olduğu konusunda kesin bir sonuca varmayı zorlaştırdı.

Geçtiğimiz haftalarda, Çinli arkeologlardan oluşan bir grup, Cold Spring Harbor Laboratuvarı tarafından işletilen 'bioRxiv' adlı platformda bir makale yayınladı. Bu makalede, bireyin Homo sapiens ile Ejderha Adam (Homo longi) soyunun son ortak atasına yakın olabileceği yönünde ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Bilimsel olarak Homo longi adıyla bilinen Ejderha Adam, Çin'in 'Kara Ejder Nehri' anlamına gelen Heilongjiang eyaletinde bulunan 146 bin yıllık bir kafatasından bilinen, soyu tükenmiş bir arkaik insan türüdür. Bazı araştırmacılar, Ejderha Adam’ın bir zamanlar Avrasya'da Homo sapiens ile birlikte yaşamış, nesli tükenmiş insan "kardeş türü" olan Denisovalılarla aynı tür olduğunu ileri sürse de Homo ailesindeki kesin yeri hala belirsizliğini koruyor.

Araştırmacılar, Ejderha Adam'ın Yunyang'da bulunan ve "Yunxian Adamı" olarak bilinen üç kafatasıyla da ilginç bir ilişkisi olabileceğini keşfetti. Bu sonuca ulaşmak için öncelikle daha iyi korunmuş örneği (Yunxian 2) kullanarak Yunxian Adamı'nın kafatasını yeniden inşa ettiler. Yeniden inşa edilen kafatasının şeklini incelediler ve Homo ailesinin diğer üyeleriyle nasıl karşılaştırıldığını analiz ettiler.

Yunxian kafatası birçok farklı özelliğe sahip olsa da, birçok yönü Ejderha Adam soyunun ilk üyelerinden birine aitmiş gibi görünüyordu. Araştırmacılar, “Yeniden inşa edilen Yunxian 2, muhtemelen Denisovalıları da içeren Asya 'Ejderha Adam' soyunun erken bir üyesi ve Homo sapiens soyunun kardeş grubu olduğunu öne sürüyor. Hem Homo sapiens hem de Ejderha Adam soylarının Orta Pleistosen'in ötesine uzanan derin kökleri var. Yunxian fosil kafatasının taban konumu, onun iki soyun son ortak atasına yakın bir popülasyonu temsil ettiğini gösteriyor." diyor.

Yaklaşık 940 bin ila 1,1 milyon yaşında olan Yunxian Adamı, Ejderha Adam soyundan ve Homo sapiens'ten çok daha yaşlı. Ancak tarihlemesi, bu iki soyun sırasıyla 1,13 milyon ve 930 bin yıl önce ortaya çıktığı teorik zamanla düzgün bir şekilde örtüşüyor.

Araştırmacılar, belki de bu nedenle Yunxian Adamı'nın türümüz ile Doğu Asya'nın Ejderha Adam'ı arasındaki son ortak atadan biri olduğunu düşünüyor. Çalışmanın yazarları şöyle açıklıyor: "Yunxian'ın morfolojik ve kronolojik olarak Homo sapiens ve Ejderha Adam soyunun son ortak atasına yakın olduğu sonucuna varmak mantıklı."

Zülal Çelik Makalenin linki için tıklayın ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN