Geleneksel Çin Ay Takvimi'ne göre, Qingming Günü'ne girilince havalar ısınmaya başlar, yağmur miktarı artar. Qingming Günü’yle başlayan bu dönem, Çin’de ekim yapmanın tam zamanıdır. Peki, Çin tarım arazilerinde yüksek verimi nasıl sağlıyor, Çin’de uygulanan ‘Akıllı çiftçilik’ kavramı nedir?

Son zamanlarda Çin’de geliştirilen tarım teknolojileri, verimi artırarak ‘Akıllı çiftçilik’ uygulamasını hayata entegre etti. Artık çiftçiler, mahsul büyümesinin her yönünü doğru bir şekilde anlamak için GPS ve coğrafi bilgi sistemlerini kullanıyor. Buna ek olarak, toprak sıcaklığını izlemek ve sulama için en iyi zamanı doğru bir şekilde kavramak için uzaktan algılama teknolojisini benimsedi. Akıllı ekim makineleri, tohum yerleştirmenin santimetre seviyesine kadar doğru olmasını sağlayarak tarla düzenini büyük ölçüde optimize ediyor ve verimi artırıyor.

Çiftçiler ilkbaharda çiftçiliği desteklemek için genelde Drone teknolojisini kullanıyor. Drone'lar yalnızca geniş tarım alanlarına pestisit ve gübre püskürtmekle kalmıyor, aynı zamanda maliyetlerden de büyük oranda tasarruf sağlıyor. Drone’lar, mahsul koşullarını izlemek, zararlıları ve hastalıkları zamanında tespit etmek ve karşı önlemleri uygulamak için çok spektrumlu sensörlerle donatılmış olup, bir anormallik meydana gelirse sistem erken uyarı veriyor.

Çin bu uygulamaları, tarım arazilerine entegre ettikten sonra, somut meyvelerini almaya başladı. Örneğin Liaocheng, Shandong Eyaleti, büyük bir tahıl üreten şehir olma unvanına sahip, genel olarak her yıl tahıl ekilen alan 12 milyon dönümden fazla oluyor. Şehir bu akılı çiftçilik uygulamalarını kullanarak, art arda beş yıl boyunca tahıl üretiminde, 11 milyar kilogramın üzerinde kaldı.

Çin’in bir başka önemli tarım arazilerinin bulunduğu Henan Eyaleti’nde, yüksek teknolojili sulama ve bitki koruma uygulamaları kullanılarak, bir zamanlar tuzlu-alkali arazi, artık yüksek verimli bir alan haline geldi.

Dünyanın pirinç cenneti olan Çin, pirinç ekiminde de son teknolojileri kullanıyor, fabrika bazlı pirinç yetiştirme teknolojisi sayesinde, günde 200 dönüm fidan dikilebiliyor, bu da neredeyse bir eyaletin ilkbahardaki üretim talebini karşılıyor.

Akıllı bahar çiftçiliği, tarımın çehresini hayal bile edemeyeceğimiz bir hızla değiştiriyor. GPS'den Drone'lara, internetten biyoteknolojiye kadar bu teknolojilerin uygulanması yalnızca trendleri takip etmek için değil, aynı zamanda insanların sürdürülebilir tarımsal kalkınma arayışını ve arayışını da yansıtıyor. Çiftçilik artık hava durumuna ve mevsimlere bağlı kalmayacak, daha bilimsel ve akıllı bir yöne doğru ilerleyecek.

Wang Yi, Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü Wang Yi, Güney Koreli mevkidaşıyla görüştü
Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN