Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ilk kez 2013 yılında uluslararası bir platformda dile getirdiği “insanlık için ortak kaderi paylaşan topluluğun inşası” kavramı Çin ve Vietnam’ın resmi politikası haline geliyor.
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in salı günü Vietnam ziyaretinde alınan “ortak geleceğin inşası” kararı 2008 yılında ilan kapsamlı stratejik ortaklık temelinde ilerleyecek.
Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong tarafından ülkenin başkenti Hanoi’de ağırlanan Çin lideri Xi Jinping burada yaptığı konuşmada yeni dönemde taraflar arasındaki siyasi güvenin artacağını, güvenlik konusunda iş birliğinin derinleşeceğini ve farklılıkların daha yakın bir koordinasyon ile yönetileceğini söyledi.
ORTAK GELECEĞİN 6 TEMELİ Xi Jinping, Çin-Vietnam ortak geleceği paylaşan topluluğun inşası için 6 temel öneride bulundu. Çin basınında yer alan haberlere göre Xi’nin önerileri politik, güvenlik, pratik iş birliği, uluslararası ve bölgesel meseleler ile denizcilik alanlarına yoğunlaşıyor.İki ülkenin temel çıkar ve endişeleri söz konusu olduğunda birbirlerini desteklemesi, uluslararası arenada eşitlik ve adalet için birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Xi, ülkesinin dışlayıcı gruplaşmaların ve blok siyasetinin parçası olmadığını vurguladı. Xi “Çin, Vietnam ile çok taraflı iş birliğini güçlendirmeye, çok taraflılığı savunmaya ve uluslararası meselelerde gelişmekte olan ülkelerin sesini ve etkini birlikte yükseltmek için çalışmaya hazırdır.” diye konuştu.
MEYDAN OKUMALARI FIRSATA ÇEVİRELİMSiyasi alanda olduğu gibi güvenlik hususunda da benzer bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirten Xi Jinping, “Çin, Vietnam’ın sosyal istikrarının devamını ve etnik birliğini sıkı biçimde desteklemektedir. Vietnam’ın da dış müdahalelere karşı çıkma ve büyük ulusal yeniden birleşme davasının ilerletilmesinde Çin’e olan desteğini sürdüreceğine inanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Pratik iş birliği alanında ekonomik ve ticari fırsatları gündeme getiren Xi, bu bağlamda Vietnam’ın da içinde yer aldığı Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin dijital ve yeşil ekonomi gibi alanlarda genişletilmesi ve Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın ortaklaşa uygulanması çağrısı yaptı. Çin lideri 1,4 milyar nüfuslu ülkesinin modernleşme sürecinin tüm dünyaya fırsat sunduğunu anımsatarak, bu fırsatı Vietnam ile paylaşmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.Xi iki ülkenin deniz yetki alanlarındaki farklılıklara ilişkin ise “Taraflar denizcilik alanında daha aktif çalışmalı ve daha fazla iş birliği projesi geliştirmelidir. Denizlerde ortak kalkınma teşvik edilmeli ve bu alandaki meydan okumalar ikili iş birliği fırsatına çevrilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.
KOMÜNİST PARTİLERİN BENZERSİZ ROLÜ Vietnam’a son ziyaretini 2017 yılında Asya-Pasifik Ekonomik Zirvesi vesilesiyle düzenleyen ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in Hanoi temaslarında partiler arası kardeşliğe yaptığı vurgular dikkat çekti.Çin Komünist Partisi ve Vietnam Komünist Partisi’nin “dünyanın iktidardaki en büyük iki komünist partisi” olarak tanımlayan Xi, her iki siyasi partinin de Marksizm’e bağlı kaldığını ve ulusal koşullara özgü sosyalizmi inşasına öncülük ettiğini dile getirdi. Xi “Taraflar Çin-Vietnam ilişkisinin özel stratejik önemini kavramalıdır. Dünyadaki sosyalist güçlerin güçlenmesi perspektifinden Çin-Vietnam ortak geleceğinin inşasında ilerleme sağlamalı, istikrarlı ve uzun erimli sosyalist inşalar güvence altına almalıdır.” diye konuştu.
Vietnam ile ilişkilere uzun dönemli ve stratejik perspektiften baktıklarını ÇKP Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi, Vietnam Komünist Partisi’nin hedeflerine ulaşacağına dair güven duyduklarını aktardı.
Xi Jinping 2021 yılında Vietnam Komünist Partisi’ne hitaben yazdığı mektupta iki ülkeyi birbirine dağların ve nehirlerin bağladığını belirterek taraflar arasındaki “kardeşlik ve yoldaşlığı gerçek bir hazine” olarak tanımlamıştı.
Diğer Çin haberleri için tıklayınız.