Cao Beidan

152 ülke, bölge, uluslararası örgüt ve siyasi, ticari çevrelerden yaklaşık bin 500 konuk fuarın açılışında yer aldı. Bu yıl 129 ülke ve bölgeden 3 bin 496 işletmenin katılımıyla, fuara olan ilgi önceki yılları geride bıraktı. Fortune 500 şirketlerinden ve sektörün önde gelen işletmelerinden 297’sinin de katılım sağladığı bu yılki fuar, rekor düzeye ulaşarak dünya ticaretine güçlü bir mesaj verdi. Yüz ölçümü 360 bin metrekareyi aşan fuar alanı korunurken, her CIIE’ye düzenli katılım sağlayan işletme ve kuruluş sayısı 186’ya ulaştı. Bu veriler, Çin piyasasının cazibesi ile CIIE’nin çekim gücünü gösterirken, tüm tarafların dışa açılma, iş birliği, karşılıklı yarar ve kazan-kazan prensiplerine dayalı ortak niyetini de yansıtıyor.

Pfizer Çin Bölgesi Başkanı Peng Zhenke gibi birçok yabancı sermayeli firma yöneticisi, fuar sırasında Çin Medya Grubu’na (CMG) verdiği röportajda, "Her yıl düzenlenen CIIE, dünya genelinde Çin’in kalkınma fırsatlarını paylaşmasına büyük bir motivasyon sağlıyor ve yabancı sermayenin Çin pazarındaki faaliyetlerine olan güveni artırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çin pazarında yabancı yatırım için genişleyen fırsatlar

Dünyanın ilk ithalat temalı fuarı olarak 2018 yılından beri her yıl düzenlenen CIIE, artık Çin’in yeni kalkınma modeline açılan bir pencere, yüksek seviyeli dışa açılmayı ilerletmek için önemli bir platform ve küresel çapta paylaşılan bir kamu ürünü haline geldi. Shiseido Çin Başkanı ve CEO’su Toshinobu Umetsu, "Son birkaç yılda CIIE’ye katılarak bu platformun güçlü yayılma etkisini yakından deneyimledik. CIIE, çok uluslu şirketler için geniş bir kalkınma alanı sunuyor." ifadesini kullandı.

Verilere göre, CIIE’nin ilk altı döneminde yaklaşık 2 bin 500 yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni hizmet tanıtıldı ve toplam 420 milyar ABD Doları’nı aşan anlaşmalar yapıldı. Bu yıl, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 75. yıl dönümü olması da fuarın önemini artırıyor. Kısa süre önce düzenlenen Çin Komünist Partisi 20. Merkez Komitesi 3. Genel Kurulu Toplantısı’nda da reformların kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesi ve Çin tarzı modernizasyonun ilerletilmesi konuları ele alındı. Böylesine özel bir yılda düzenlenen CIIE, dünya için “yeni” fikirler ve fırsatlar sunmayı hedefliyor.

Çin'in dev pazarı yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor

Çin’in sahip olduğu geniş pazar, çoğu yabancı sermayeli işletme için stratejik önem taşıyor. Eksiksiz endüstriyel sistem, gelişmiş altyapı tesisleri, nitelikli insan kaynakları, sürekli iyileştirilen iş ortamı ve yüksek seviyeli dışa açılma, yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Nestlé Greater China'nın kıdemli başkan yardımcısı Fang Juntao, CMG’ye verdiği demeçte, "Çin, her zaman olduğu gibi yabancı yatırımcılar için fırsatlarla dolu bir ortam yaratıyor." dedi.

Bu yılki fuarda, Çin’in geniş pazarının dünya için büyük bir fırsat haline getirilmesi vurgulanırken, sistemsel dışa açılmanın daha da genişletilerek uluslararası yüksek standartlı ekonomik ve ticari kurallara uyum sağlanacağı ve serbest ticaret pilot bölgesini iyileştirme stratejisi gibi dışa açılma önlemlerinin alınacağı duyuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bugün Çin'e gidiyor Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bugün Çin'e gidiyor

Yeni teknolojiler ve yenilikçi fikirlerle güçlenen CIIE

Bu yıl fuar kapsamında, 400’den fazla yeni ürün ve yeni teknoloji tanıtılması bekleniyor. İlk kez yeni malzemelere özel bir bölüm açıldı. Boston Scientific Greater China Başkanı Zhang Jun, "Bu fuar sayesinde Çin pazarındaki yenilik tutkusunu daha fazla hissediyoruz ve Çin'e yatırım yapma konusunda daha kararlıyız." şeklinde konuştu.

Küresel ekonomik iş birliği ve karşılıklı kazanç

CIIE, bazı ülkelerin "Çin’den kopma" girişimlerine ve dünya ekonomisinin toparlanmasındaki zorluklara rağmen, küresel iş birliği ve kazan-kazan anlayışına dayalı dünya ekonomisi için değerli bir platform sağlıyor. Çin’in özellikle Küresel Güney ülkeleri ile ortak kalkınma için getirdiği yeni motivasyon, korumacılığa karşı da güçlü bir duruş sergiliyor.

CIIE, ilk dönemden bu yana en az gelişmiş ülkelerin katılımını destekleyerek bu ülkelere fuarda yer alabilmeleri için kolaylıklar sağlıyor. 7. CIIE kapsamında, en az gelişmiş ülkelerden işletmelere 120’den fazla ücretsiz stant tahsis edildi. Böylece daha fazla gelişmekte olan ülke, herkes için yararlı ve kapsayıcı bir ekonomik küreselleşme sürecine katılma fırsatı buldu.

Bu yılın teması “Yeni Dönem, Geleceği Paylaşma” olarak belirlenen CIIE, Çin’in dünya ile paylaştığı kararlı taahhüdü ifade ediyor. Çin ile dünyayı bir araya getiren bu karşılıklı faydaya dayalı “randevu”, dünya genelinde işbirliği ve gelişim için güçlü bir değer taşıyor.