Çin

Çin: Sözde 'Çin'in kapasite fazlası dünya pazarını olumsuz etkiler' iddiası bir sahte önermedir

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, sözde “Çin’in kapasite fazlası dünya pazarını olumsuz etkiler” iddiasının bir sahte önerme olduğu bildirildi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin ziyareti sırasında Çin’in kapasite fazlasını dile getirerek, “adil ve açık bir pazar istiyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian olağan basın toplantısında, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün Scholz’la görüşürken, Çin ve Almanya’nın endüstri ve tedarik zincirlerinin derinlemesine entegre olduğuna ve iki ülkenin pazarlarının birbiriyle yüksek derecede bağlantılı olduğuna işaret etti.

Gerek makine imalatı ve otomobil gibi geleneksel alanlarda, gerekse yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yapay zeka gibi yeni yükselen sektörlerde iki ülke arasında kazan-kazan anlayışına dayalı işbirliğinde büyük potansiyel bulunuyor. Çin’in ihraç ettiği elektrikli araçlar, lityum iyon piller ve fotovoltaik ürünler, küresel tedariki zenginleştirdiği ve küresel enflasyon baskısını azalttığı gibi, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye ve yeşil dönüşüme de büyük katkılarda bulunuyor.

Çin, kapasite meselesine piyasa ekonomisinin ilkelerine dayanılarak bakılması gerektiğini defalarca vurguladı. Çin, yeni enerji endüstrisi alanındaki avantajı sübvansiyon yöntemiyle değil, gerçek yeteneğiyle ve pazar rekabeti sınamalarından geçerek elde etti. Çin’in yeni enerji endüstrisinin sağlamaya devam ettiği nitelikli kapasite küresel yeşil gelişme için önemli katkılar yapıyor. Sözde ‘Çin’in kapasite fazlası dünya pazarını olumsuz etkiler’ iddiası, aslında bir sahte önermedir. Bazı ülkeler ‘kapasite fazlası’ bahanesiyle, korumacılık tedbirleri alıyorlar. Bu girişimler, kendilerini daha iyi hale getirmenin yerine, endüstri ve tedarik zincirlerindeki istikrara zarar vereceği gibi, küresel ekonominin yeşil dönüşümüne ve yeni yükselen endüstrilerin gelişmesine zorluklar getirecek.”

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN