Çin'in otomotiv endüstrisindeki elektrikli araç dönüşümü, 2024 Beijing Uluslararası Otomobil Fuarı'nda gözlemlenen yeniliklerle bir kez daha doruk noktasına ulaştı. Dört yıl aradan sonra düzenlenen fuar, sektörün geldiği noktayı ve gelecek perspektiflerini net bir şekilde ortaya koydu. Dolu Batarya Baş Editörü Bilal Akgündüz, fuarla ilgili çarpıcı gözlemlerini ve sektördeki genel atmosferi CGTN Türk okuyucuları için değerlendirdi.

Elektrikli araçların yükselişi ve Çin'in liderliği

Akgündüz, fuarın en çarpıcı özelliğinin, elektrikli araçların sektörün bir numaralı gündemi haline gelmesi olduğunu vurguladı. Çin otomotiv endüstrisinin son dönemde elektrifikasyon dönüşümünde kaydettiği büyük ilerlemeye dikkat çeken Akgündüz, “2018'de niş bir sektör iken tamamen elektrikli araçların nasıl sektörün bir numaralı gündemi haline geldiğine şahitlik etmiş olduk.” İfadesini kullandı.

Xiaomi ve IM Motors: Yenilikçi modeller ve teknolojiler

Fuarın en dikkat çeken araçlarından birinin Xiaomi SU7 olduğunu ifade eden Akgündüz, “Fiyatı, tasarımı ve en az bunlar kadar önemli teknik altyapısıyla Xiaomi SU7 fuarın yıldızıydı.” Dedi. Xiaomi'nin, bu yıl piyasaya sürdüğü SU7, tasarımı ve teknik altyapısıyla fark yaratarak büyük bir ilgi çekmişti.

Çin'den ABD'nin Taiwan'a silah satış kararına tepki Çin'den ABD'nin Taiwan'a silah satış kararına tepki

Akgündüz ayrıca, IM Motors'un L6 modelini de önemli bulduğunu ve bu modelin yarı katı hâl bataryasıyla 1.000 km menzile ulaşabilmesinin sektörde bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Rekabet ve öne çıkan markalar

Çin'deki elektrikli araç endüstrisindeki rekabet ortamını da değerlendiren Akgündüz, NIO, Xpeng, Leapmotor gibi firmaların geniş araç portföyleriyle müşteri kitlesini genişletme çabasında olduğunu belirtti. Ayrıca, Xiaomi gibi teknoloji devlerinin sektöre dahil olmasının diğer firmaları tedirgin ettiğini dile getirdi. BYD'nin Yangwang ve Fangchengbao alt markalarının lüks segmentte önemli bir yer edindiğini ve uluslararası pazarda rekabet edebilir hale geldiğini ekledi.

Elektrikli araç teknolojilerindeki yenilikler

Akgündüz’e göre bu yılki en büyük teknolojik yenilik, pil teknolojilerinde de en popüler başlık olan, yarı katı hâl bataryalar. Pil teknolojilerindeki gelişmelerin ve şarj altyapısındaki ilerlemelerin sektörde büyük bir etki yarattığını ifade eden Akgündüz, “Yarı katı hâl bataryaların ve 800V elektrik mimarisinin, araçların menzilini artırma ve şarj sürelerini kısaltma konusunda önemli bir rol oynuyor.” dedi.

Hükümet teşvik politikaları ve gelecek beklentileri

Son olarak, Çin hükümetinin elektrikli araç teşvikleri ve politikalarının sektördeki büyümeyi nasıl etkilediğine değinen Akgündüz, hükümetin teşviklerinin ve vergi muafiyetlerinin elektrikli araçların talebini canlı tuttuğunu belirtti. Gelecekte, Çinli firmaların uluslararası pazarda daha etkin bir rol oynayacağını ve teknoloji alanında büyük kazançlar elde edeceğini öngördü.

ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN