Uluslararası toplum zorlu 2023 yılını geride bırakmaya hazırlanıyor. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalar, İsrail’in Filistin’e dönük saldırıları endişeyle izlenmeye devam ederken, BRICS’in genişlemesi “güçlenen küresel güney” olgusunu beraberinde getirdi. Bununla birlikte iklim krizine karşı tertip edilen COP28 zirvesi ve fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı ile yapay zeka temelli gelişmeler dikkatle takip ediliyor.
Yaklaşan yeni yılda ise birçok kritik gelişmeyi beraberinde getirecek. Dünya nüfusunun yarısından fazlasını kapsayacak şekilde 76 ülkede yapılacak 100’den fazla seçimin damga vuracağı 2024’te silahlı çatışmaların devam etmesi sürpriz olmayacak. Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile kimi Avrupalı ülkelerin Çin’e karşı yürüttüğü “riskleri azaltma” , “ticari korumacılık” ve “tedarik zincirlerini çeşitlendirme” politikalarının küresel ekonominin geleceğini belirsizliğe sürüklemesi yeni yılın beklenen gelişmeleri arasında.
Çinli politikacıların ve medyanın “yüzyılda bir görülecek belirsizlik” olarak tanımladığı atmosferde uluslararası sistemin çok kutuplu hale gelmesi, gelişmekte olan ülkelerin diplomaside öne çıkması, halkların istikrar arayışı ve ticarette halen genel eğilimin kapsayıcılık olması fırsat olarak görülüyor.
Kremlin, San Francisco ve ötesinde diplomasi
Çin’in önde gelen gazetelerinden Global Times gazetesi “Çin, 2024 yılına güven ve güç ile giriyor” başlığı ile kaleme aldığı başyazıda Beijing yönetiminin çok kutuplu uluslararası sistem, ekonomik küreselleşme tercihleri nedeniyle “tarihin doğru tarafında” durduğunu vurguladı. Çin ekonomisinin karşılaştığı zorluklara karşın büyüme eğiliminin devam ettiğinin anımsatıldığı yazıda bunun geleceğe dair güven verdiği belirtildi. Yazıda Üçüncü Kuşak ve Yol Forumu’nun yanı sıra Uluslararası Hizmet Fuarı, İthalat Fuarı gibi etkinliklerin başarılarına dikkat çekildi.Çin sadece ekonomide değil diplomaside de yakaladığı kayda değer başarılar şu ifadelerle okuyuculara aktarıldı:
“ Çinli ve Rus üst düzey liderlerin Kremlin'deki görüşmelerinden Çin ve ABD devlet başkanlarının San Francisco'daki zirve toplantısına; Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik bağların yeniden kurulmasına aracılık etmekten BRICS'in genişlemesini aktif olarak teşvik etmeye kadar Çin’in uluslararası nüfuzu, çekiciliği ve olayları şekillendirme gücü 2023’te önemli ölçüde arttı. Çin’in Küresel Kalkınma, Güvenlik ve Medeniyet İnisiyatifleri de uluslararası toplumdan geniş destek ve geri dönüşler almaya devam ediyor.”
Stratejik hedef Çin’in modernizasyonu
Çin halkının daha iyi bir yaşam arzuladığı ve nihai olarak “modernizasyonu” hedeflediğini dile getiren Global Times yazısını şu ifadelerle sonlandırdı:
“Çin modernizasyonunu "nihai siyasi hedef" olarak ortaya çıkıyor. Kalkınma mantığı açısından bu, iç işleri etkili bir şekilde yönetmeye ve yüksek kaliteli kalkınma yoluyla Çin modernleşmesini teşvik etmeye yönelik yoğun çabalara yansıyor. Bu arada, mutluluğun çok çalışmak ve emek vermekle elde edildiğini anlıyoruz. Hiç kimse 2024'ün kolay ve sorunsuz geçmesini beklemiyor. Buna karşın Çin'in, dünyanın, halkın ve zamanın sorularına yanıt olarak Parti bayrağı altında birleşen milyonlarca Çinlinin "sağlam bir çelik" gibi bir arada duracağına inanıyoruz. Azimle ve sarsılmaz çabalarımızla, vereceğimiz yanıtların şüphesiz olağanüstü olacağına inanıyoruz.”
Diğer Çin haberleri için tıklayınız.