Çin, uluslararası iş birliği ve sürekli genişleyen araştırma alanlarıyla kutup bilimine katkıda bulunmaya devam ediyor. Çin'in kutup araştırmalarındaki ana hedeflerden biri olan çevre, iklim değişiklikleri ve doğal kaynaklar konusundaki bilgi birikimini artırmak, bu yeni istasyonun temel amacını oluşturuyor. Bunun somut örneklerinden biri olan Çin'in beşinci Antarktika araştırma istasyonu Qinling, Çarşamba günü faaliyete geçti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de, araştırmacılara tebrik mektubu gönderdi.

İstasyonun şekli ‘Güney Haçı Takımyıldızı’

Güney Kutbu'na en yakın deniz olan Ross Denizi'nde yer alan istasyon, Güney Haçı takımyıldızı şekli temel alınarak inşa edildi ve ana yapısı iki ayda tamamlandı. Toplam alanı 5 bin 244 metrekare olan istasyonun bileşenleri ise Çin'de üretildi ve Antarktika'da monte edildi.

İstasyon araştırmacıların daha verimli çalışmaları için, yazlık yatakhaneler, kışlık yatakhaneler, ofisler, laboratuvarlar ve banyolar olmak üzere, beş işlevsel modüle göre dizayn edildi.

Devlet Okyanus İdaresi Çin Arktik ve Antarktika İdaresi direktörü Shen Jun, çalışmalarla ilgili “Ross Denizi'nin kıyı kesimlerinde yer alan Qinling İstasyonu, kutup bilimsel keşif gezileri için ideal bir yer. Çin'in bu bölgedeki bilimsel keşif gezisinin boşluğunu doldurmakla kalmıyor, aynı zamanda diğer ülkelere de çalışmaları konusunda da önemli destek sağlıyor" açıklamasında bulundu.

Çin, 1980’lerden beri kutuplarda bir dizi faaliyet yürüterek bilimsel araştırmalarda bulundu ve bu bölgelerde varlığını güçlendirdi. 1980'lerin sonlarına dayanan Shanghai Çin Kutup Araştırma Enstitüsü ve 1988'de Bilimler Akademisi tarafından ,Çin Kutup Araştırmaları Dergisi'nin oluşturulmasıyla yapılan çalışmalar yayınlanmaya başladı. Kutuplara ilk sefer 1984 yılında gerçekleşti. Çin'in Antarktika'nın diğer bölgelerinde dört araştırma istasyonu daha var: Changcheng, Zhongshan, Taishan ve Kunlun. Bunlardan ikisi, Qinling gibi yıl boyu çalışmalarını sürdüren istasyonlar.

Çin’in Kar Ejderhası Buzkıran Gemisi

Kar Ejderhası veya Çince adıyla “Xuelong” Çin'in Antarktika ve Arktik bölgelerindeki bilimsel araştırmalarda kullanılan buz kırıcı araştırma gemisidir. Özellikle kutup araştırmalarında önemli bir rol üstlenen buz kıran gemileri, temelde yardımcı gemileridir. Bu gemiler, buzlu denizlerde önden giderek, arkadaki gemilerin önünü açar.

Xuelong’un diğer özellikleri ise şu şekilde:

1-Çift amaçlı gemi

Xuelong, hem Arktik hem de Antarktika bölgelerinde bilimsel araştırmalar yapmak üzere tasarlanmış bir gemi olduğundan dolayı, iklim değişikliği, çevre değişiklikleri ve doğal kaynaklar gibi konularda geniş bir yelpazede araştırma yapma yeteneğine sahip.

2-Buz kırıcı yeteneği

Xuelong, buzlu sularda seyahat edebilme kabiliyetine sahip bir buz kırıcı gemidir. Bu özellik, kutup bölgelerindeki zorlu koşullarda seyahat etmeyi mümkün kılar.

3-Antarktika'daki görevleri

Xuelong, Antarktika'da bilimsel araştırmalar yapmak üzere, düzenli olarak Çin'in Zhongshan İstasyonu'na malzeme ve personel taşıyor. Gemi ayrıca, Antarktika'da çeşitli bilimsel gözlemler ve ölçümler yapılırken kullanılıyor.

4-Arktik'teki görevleri

Arktik bölgesindeki deniz bilimleri, atmosferik bilimler ve çevresel değişikliklerle ilgili araştırmalar yapabiliyor. Arktik deniz rotalarının durumunu değerlendirebiliyor ve bölgedeki çevresel koşulları izleyebiliyor.

Wang Yi, Borrell ile görüştü Wang Yi, Borrell ile görüştü
5- Uluslararası iş birliği

Xuelong, uluslararası kutup araştırmalarında iş birliğine açık bir platform sağlıyor böylece, bilim insanları ve araştırmacılar gemi üzerinde çalışarak ortak projelere katılabiliyorlar.

Xuelong, Çin'in kutup araştırmalarındaki taşıyıcı ve bilimsel görevlerde kritik bir rol oynuyor, ülkenin kutup bilimine katkı sağlıyor ve uluslararası bilimsel topluluğu destekliyor.

Zülal Çelik ÇİN HABERLERİNİN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

ü