27 Mayıs'ta 9. Çin-Japonya-Güney Kore Liderler Toplantısı Güney Kore'nin başkenti Seul'de başarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda sadece son 25 yıllık iş birliğinin sonuçları özetlenmedi, aynı zamanda gelecekteki iş birliğinin yönü de görüldü. Toplantıda üç ülkenin liderleri, bir önceki toplantıda kabul edilen Çin-Japonya-Güney Kore işbirliğinin gelecekteki sürecinin uygulanması, üçlü iş birliğinin mekanizma haline getirilmesi, bölgesel ve küresel barış ve refaha yeni bir ivme kazandırılması konularında mutabık kaldılar.
Geriye dönüp bakıldığında, üçlü iş birliği inişli çıkışlı bir seyir izledi ancak aynı zamanda başarılar da elde etti. Ekonomik alanda, üç ülke ticaret ve yatırım iş birliği yoluyla kaynaklarını paylaştı, birbirlerinin avantajlarını tamamladı ve böylece bölgesel ekonominin refahını da teşvik etti. Siyasi alanda, diyalog ve istişare yoluyla, üç ülke karşılıklı siyasi güveni arttırdı ve bölgesel sıcak sorunlarının çözümü için faydalı fikirler ve çözümler sağladı. Kültürel alanda, kültürel ve sanatsal değişimler, akademik değişimler ve diğer yollarla, üç ülke halkları arasındaki anlayış ve dostluğu geliştirdi ve bölgesel kültürün refahına olumlu katkılarda bulundu.
Bununla birlikte, üçlü iş birliği de bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı. Ancak bu toplantının da gösterdiği gibi, üç ülkenin liderleri ancak diyalog ve istişare yoluyla sorunları çözebileceklerinin farkına vardılar. Farklılıkların ve sorunların çözümü için elverişli koşulların yaratılması amacıyla üst düzey temasın güçlendirilmesi ve siyasi karşılıklı güvenin arttırılması konusunda mutabık kalındı.
Ayrıca bu toplantıda üç ülke arasında iş birliğinin mekanizma haline getirilmesinin önemi de vurgulandı. Mekanizma sayesinde tüm tarafların çıkarları daha iyi koordine edilebilir ve iş birliği projelerinin uygulanması teşvik edilebilir.
Geleceğe bakıldığında, Çin, Japonya ve Güney Kore arasındaki iş birliği daha geniş perspektiflere ve daha önemli bir misyona sahip olduğu görülebilir. Küreselleşme ve bölgesel entegrasyonun gelişimiyle birlikte, üç ülke arasındaki iş birliği daha da artacak, bölge ve dünya üzerinde daha geniş kapsamlı bir etkiye sahip olacak.
Çin-Japonya-Güney Kore iş birliğinin yeniden başlaması, üç ülkenin liderlerinin ileri görüşlülüğünü ve kararlılığını gösteriyor. Gelecekteki iş birliğinde üç ülkenin, açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı güven ve karşılıklı yarar ilkeleri doğrultusunda üst düzey değişimleri güçlendireceğine ve ekonomik iş birliğini derinleştireceğine inanıyoruz.
Yan Chen