Çin’in Japonya’daki radyoaktif atık su tahliyesine ilişkin tutumu değişmedi Çin’in Japonya’daki radyoaktif atık su tahliyesine ilişkin tutumu değişmedi

Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 28. Taraflar Konferansı (COP28), kritik bir aşamaya girdi. Geçtiğimiz günlerde, konferans organizatörleri ve Çin delegasyonu, “Enerji Günü”, “Teknoloji ve Fon Günü”, “İklim Değişikliğine Uyum Günü” ve “Azaltım Günü” gibi temalarda çeşitli forumlar düzenledi. Uluslararası örgütler, farklı ülkelerin yetkilileri ve hayır kurumları temsilcileri, konferansta Çin'in iklim değişikliğiyle mücadele, döngüsel ekonomiyi destekleme, yenilenebilir enerjiyi geliştirme ve uluslararası iş birliğini güçlendirme alanlarındaki çabalarını ve olumlu katkılarını takdirle karşıladı.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Başkanı Dr. Abdulla Al Mandous, “Çin, Herkes için Erken Uyarı Eylem Planı’nda başrol oynadı. DMÖ, Çin'in çabaları, sağladığı teknoloji ve eylem planına verdiği katkı için minnettar. Özellikle güneş enerjisi ve yenilenebilir enerji konusunda Çin doğru yolda ilerliyor.” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda rüzgar enerjisi, fotovoltaik enerji, hidroelektrik ve biyokütle ile elektrik üretiminde dünya lideri olan Çin, küresel iklim yönetişimine önemli katkılarda bulundu. Çin'in eylemleri, küresel yenilenebilir enerji geliştirme maliyetlerini düşürdü. İsveç’nin eski enerji ajansı genel müdürü Thomas Kaberg, “Çin, dünyanın önde gelen fotovoltaik üreticilerinden biri ve rüzgar enerjisi alanında ileri teknolojilere sahip. Birçok ülke bu alanlarda Çin'i örnek alıyor.” şeklinde konuştu.

Abu Dhabi Masdar CEO'su Abdulaziz Alobaidli ise, “Yenilenebilir enerji alanı yeni bir aşamaya giriyor. Çin, bu alanda farklı ülkelerle iş birliği yaparak büyük katkılarda bulunuyor.” dedi.