1 Ağustos 2024, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun kuruluşunun 97. yıl dönümüdür. 97 yıl içerisinde, ulusal bağımsızlığı, milli kurtuluşu ve ülkenin güçlenmesini gerçekleştirmek için, dünya barışını savunmak ve insanlığın ilerleyişini hızlandırmak amacıyla, Çin Halk Kurtuluş Ordusu zor şartlarda hedeflerinden sapmadan çaba gösterdi. Çin her zaman dünya barışının mimarı, küresel kalkınmanın katkı sağlayıcısı ve uluslararası düzenin savunucusu olarak kararlı bir güç olmuştur.
Barış, Çin halkının gönlünde derin ve sağlam bir konuma sahiptir. Geçmişte sömürgeci güçler tarafından istila edilen ve savaşlardan çile çeken bir ülke olarak, biz savaşın insafsızlığını ve barışın değerini çok iyi biliyoruz. 70 yıl önce, Çin liderliği egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı, birbirine müdahale etmeme, eşitlik ve karşılıklı yarar ile barış içinde bir arada bulunma prensiplerini ileri sürdü. Bu beş ilke, daha sonra birçok önemli uluslararası belgeye yazıldı ve uluslararası camianın geniş kabulünü gördü, insanlığın ilerleyişine önemli katkılar sağladı.
Çin Halk Cumhuriyeti kurulduktan sonra Çin, hiçbir zaman herhangi bir savaş veya çatışmayı başlatmadı, başka ülkelerin topraklarını işgal etmedi. Şu anda Çin, modernleşme yolunda kapsamlı bir şekilde güçlü bir ülke inşa etmeyi hızlandırıyor ve yeniden milli canlanışı gerçekleştirmeye çalışıyor. Yeni yolculukta Çin, barış içinde bir arada bulunma prensiplerine bağlı kalarak, diğer ülkelerle birlikte insan kader birliğini oluşturmayı hızlandıracak ve dünya barışını savunmak ile ortak kalkınmayı desteklemek için yeni ve daha büyük katkılarda bulunacak.
Çin, dünya barışını savunmak için elinden geleni yapıyor. Şu anda Çin, barış gücü operasyonlarına en fazla katkı sağlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesidir. Çinli barış gücü personeli, 20'den fazla ülkede ve bölgede 50 binden fazla görevliyle BM barış gücü faaliyetlerine katıldı, 18 bin’den fazla mayını etkisiz hale getirdi, 18 bin kilometreden fazla yol inşa etti ve 267 binden fazla hastayı tedavi etti. Uluslararası camia tarafından barış gücü faaliyetlerinin kilit gücü olarak nitelendirildi.
Bunun yanı sıra, Çin 46 koruma filosunu, 150 savaş gemisini ve 36 bin görevliyi Aden Körfezi’ne ve Somali açıklarına göndererek 7 bin 290 ticaret gemisini korudu ve 100’e yakın tehlikede bulunan gemiyi kurtardı. Bu gemilerin yarısından fazlası yabancıydı. Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait “Barış Gemisi” adlı hastane gemisi, 250 binden fazla yabancı hastayı ücretsiz olarak tedavi etti ve "hayat gemisi" olarak övüldü.
Dünya, şu anda yeni bir değişim dönemine girdi. Devlet Başkanı Xi Jinping, insan kader birliğinin oluşturulması, Küresel Kalkınma İnisiyatifi, Küresel Güvenlik İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’ni ilan etti ve insanlığın ortak sorunlarına çözüm getirmek için Çin’in cevabını sundu. Çin her zaman BM tüzüğü temelindeki uluslararası ilişkilerin temel prensiplerini kararlılıkla savunacak, barışçıl kalkınma yolunda ilerlemeye devam edecek ve bu inisiyatiflerin gerçekleştirilmesini hızlandırarak insan kader birliğinin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, Filistin gibi önemli bölgesel sorunların kapsamlı, adil ve kalıcı çözüme kavuşmasını hızlandırmayı hedeflemektedir.
Çin ve Türkiye, iki ülkenin uzun tarihli dostane ilişkilerine dayanmaktadır. Türk tarafıyla her alandaki somut iş birliğini derinleştirmeyi, bölgesel ve uluslararası meselelerdeki istişare ve eşgüdümü hızlandırmayı, Çin-Türkiye stratejik iş birliği ilişkisini çok boyutlu, yüksek düzeyde ve derinlemesine geliştirmeyi, iki ülkeye ve halklarına daha fazla yarar sağlamayı ve dünya ile bölge barışı için daha fazla pozitif enerji katmayı arzu ediyoruz.