Çin-Fransa ilişkileri 60 yaşında: De Gaulle haklı çıktı
Çin ve Fransız medeniyetleri tarihsel olarak köklü ilişkilere sahip olmasına karşın modern dönemde Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından diplomatik ilişkiler 1964 yılında tesis edildi. Çin’i tanıma kararı alan dönemin Fransız lideri De Gaulle’ün “Çin’in gelecek yüzyıllarda en büyük güç olabileceği göz ardı edilemez” sözleri bugün güncelliğini koruyor.
CGTN Türk Dış Haberler
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Fransa ile kurulan diplomatik ilişkilerin 60. yılında ülkenin başkenti Paris’i ziyaret edecek. Çin ve Fransa arasındaki etkileşim özellikle 17. yüzyılda Fransa Kralı XIV Louis zamanında artsa da modern dönemde kurulan diplomatik ilişkileri 1964 olarak tarihlendirebiliriz. Dönemin Fransa lideri De Gaulle, Çin Halk Cumhuriyeti’ni tanıma kararını “Çin devasa bir yer. Sanki hiç yokmuş gibi yaşamak körlük olurdu. Çin’in geçmiş yıllarda olduğu gibi gelecek yüzyıllarda da evrenin en büyük gücü olabileceği göz ardı edilemez” ifadeleri ile gerekçelendirmişti.
De Gaulle 60 yıl önceki hamlesi ile dönemin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) lideri Nixon’ı da Çin’in tanıması yolunda cesaretlendirirken öngörüsünde de haksız çıkmadı. Zira aradan gelinen nokta itibari ile dünyanın ihracat şampiyonu ve ikinci büyük ekonomisi haline gelen Çin, satın alma paritesi hesaba katıldığında ABD’yi geride bıraktı.
Fransa açısından ise 1964’te 100 milyon dolar olan ticaret hacmi 79 milyar dolara yaklaşırken Çin bu ülkenin en büyük ticaret ortağı haline geldi. Çin’in Avrupa Birliği içerisindeki en büyük üçüncü ticaret ortağı olan Fransa ise özellikle nükleer enerji ve havacılık alanında etkisi artıyor. Örneğin Çin’in kendi rekatörü Hualong'u geliştirmesinde Fransa’nın etkisi göz ardı edilmezken, Fransız Airbus şu anda bu ülkede havacılık pazarının yüzde 54’ünü elinde tutuyor. Çin’de faaliyet gösteren 7 bin Fransız şirketinden biri olan Airbus üretimine hız vermek için Tianjin’de de bir üs kurdu.