Çin ekonomisi dünyaya pozitif enerji katıyor

Batı ülkelerinde Çin hakkında özellikle de Çin ekonomisi hakkında sıkça olumsuz yorumlar yapılır. Bu yorumların amacı “üzüm yemek” olmasa da Batının Çin ekonomisinin olumlu gidişatından yarar sağladığı inkâr edilemez.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu kısa süre önce 2024'ün ilk üç çeyreğinde ulusal ekonominin işleyişine ilişkin verileri yayınladı. Ön hesaplamalar, Çin'in ilk üç çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılasının sabit fiyat açısından yıllık bazda yüzde 4,8 artarak tüm yıl hedefine ulaşmak ve dünyanın büyük ekonomileri arasında en iyiler arasında yer almak için sağlam bir temel oluşturduğunu gösteriyor.   

Karmaşık ve değişken iç ve dış ortamla karşı karşıya kalan Çin ekonomisi, dünya ekonomisinin gelişimine kesinlik ve pozitif enerji enjekte ederek olumlu bir “istikrar” ve “ilerleme” eğilimi gösterdi.

Çin ve dünya iyi olursa  

Kabul edilmesi gereken bir gerçek var: Dünya iyiyse, Çin iyi olacak; Çin iyiyse, dünya iyi olacak. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in gelişimi sadece kendisiyle ilgili değil, aynı zamanda dünyayı da etkiliyor. Bu nedenle, dünya ekonomik sahnesinde, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olarak Çin'in ekonomik performansı her zaman dünyanın dikkatini çekiyor. Bu yıl, karmaşık ve şiddetli bir dış çevre ve iç ekonominin işleyişindeki yeni koşullar ve sorunlar karşısında, Çin'in ekonomik işleyişi, yeni kalitede üretkenliğin istikrarlı bir şekilde gelişmesi ve yüksek kalitede kalkınmanın sağlam bir şekilde teşvik edilmesiyle genel olarak istikrarlı oldu. Ana ekonomik göstergelerde son zamanlarda olumlu değişiklikler görüldü. Çin ekonomisi, uluslararası pazar güvenini güçlü bir şekilde artıran esneklik göstermeye devam ediyor. Goldman Sachs Group ve İsviçre Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları geçtiğimiz günlerde Çin'in bu yılki ekonomik büyümesine ilişkin tahminlerini artırdı. Uluslararası toplum, Çin'in ekonomik kalkınma beklentileri konusunda iyimserliğini dile getirdi. Çin'in bu yıl yaklaşık yüzde 5,0'lık GSYİH büyüme hedefine ulaşabileceği düşünülüyor.

Yüksek kaliteli kalkınma  

Günümüzde, yeni kaliteli üretkenliğin gelişmesiyle birlikte, yüksek kaliteli kalkınma, Çin'in yeni dönemde ekonomik kalkınmasının en ayırt edici özelliği haline geldi. Çin ekonomisinin yılın ilk üç çeyreğindeki verileri, istikrarlı büyümeyi sürdürerek Çin ekonomisinin yapısını optimize edildiğini ve yapısının iyileştirildiğini gösteriyor. İlk üç çeyrekte Çin'in yüksek teknolojili imalat endüstrisinin katma değeri yüzde 9,1 arttı ve yüksek teknoloji endüstrilerine yapılan yatırımlar yıllık 10 yükseldi. Rüzgâr enerjisi, nükleer enerji ve fotovoltaik enerji üretiminin üretimi ve tüketimi hızlı büyümeyi sürdürdü ve endüstri “yeni” den “yeşile” dönüşümünü hızlandırdı. Çin'deki üst düzey, akıllı ve yeşil üretimin yenilikçi avantajları, Çin üretimini daha yaygın hale getirdi. Bu dönemde, Çin'in üst düzey ekipman ihracatı yıllık yüzde 43,4 artarken, entegre devre yüzde 22, otomobil yüzde 22,5 ve ev aletleri ihracatı yüzde 15,5 arttı. Çin'in yeni enerji endüstrisi, küresel yeşil kalkınma talebine etkin bir şekilde bağlandı ve rüzgar türbinleri ihracatı yüzde 73,9 ve elektrikli araç ihracatı yüzde 22 artış gösterdi. Çin ekonomisinin yüksek kaliteli gelişimi dünya ekonomik büyümesi için bir umut kapısı açtı, dünya ekonomisinin zayıf büyümesine yeni enerji enjekte etti ve küresel ekonomik yapının yeniden şekillendirilmesi için yeni bir ölçüt oluşturdu.

Dünyaya fayda sağlama 

Şu anda, dünya ekonomik toparlanmasının ivmesi istikrarsız durumda. IMF’nin son raporu, küresel ekonomik büyüme oranının bu yüzyılın ilk 20 yılının ortalama seviyesinden düşük olduğunu gösteriyor. Tek taraflılığın ve korumacılığın yükselişiyle karşı karşıya kalan Çin, birlik, işbirliği, açıklık ve kazan-kazan'ı seçme konusunda kararlı.

Çin, dış dünyaya yüksek düzeyde açılmayı istikrarlı bir şekilde teşvik etti, “dünyaya fayda sağlama” konusunda ısrarlı oldu, “Kuşak ve Yolun" yüksek kaliteli yapımını sürekli olarak destekledi ve aktif olarak hizmet, tüketici ve ticaret fuarları gibi uluslararası işbirliği platformları inşa etti.

İlk üç çeyrekte, Çin'in toplam mal ithalatı ve ihracatı, tarihin aynı döneminde ilk kez 32 trilyon yuanı aşarak rekor seviyeye ulaştı ve küresel ticaret büyümesi için önemli bir itici güç olmaya devam ediyor.

 İç talep artıyor 

Özel meyve, şarap ve giyim gibi tüketim malları ithalatı artarken iç talebin potansiyeli serbest bırakılmaya devam ediyor, Çin'in büyük pazarı dünyada giderek daha büyük bir fırsat haline geldi. Çin, üst düzey açıklıkla derin düzey reformları ve yüksek kaliteli kalkınmayı teşvik ediyor ve Çin tarzının gelişim alanını sürekli genişletiyor. Açık ve gelişmekte olan Çin, kalkınma için sürekli yeni alanlar açıyor ve kalkınma için yeni fırsatları dünyayla paylaşıyor.

Çin'in gelişimi dünyadan ayrılamaz ve dünyanın refahının da Çin'e ihtiyacı var. IMF tarafından yapılan araştırmalar, Çin'in ekonomik büyümesinin dünyanın geri kalanı üzerinde olumlu bir yayılma etkisi yaratacağını gösteriyor. Çin ekonomisindeki her 1 puanlık artış, diğer ekonomilerin üretimini ortalama yüzde 0,3 artırıyor. Mevcut duruma bakıldığında, dış çevrenin karmaşıklığı ve belirsizliği arttı ve Çin’in ekonomik kalkınması hala bazı zorluklar ve zorluklarla karşı karşıya. Bununla birlikte, ekonomik iyileşme dalgalı bir gelişme ve dolambaçlı bir ilerleme sürecidir. Çin'in karşı karşıya olduğu fırsatlar zorluklardan daha büyük, elverişli koşullar olumsuz faktörlerden daha güçlü ve Çin ekonomisinin kaliteli gelişimini destekleyen unsurlar ve koşullar sürekli birikiyor. Çin tarzı modernleşmenin ilerlemesi, kesinlikle dünyaya daha fazla fırsat sağlayacak, uluslararası işbirliğine daha güçlü bir ivme kazandıracak ve tüm insanlığın ilerlemesine daha büyük katkılarda bulunacaktır. 

Kamil ERDOĞDU